A Szentszék mindent megtesz a belarusz érsek hazatérése érdekében

Kitekintő – 2020. október 23., péntek | 16:02

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsek augusztus 31-én Lengyelországból készült hazatérni, amikor a rendőrség feltartóztatta a határon, és megakadályozta, hogy belépjen Belarusz területére. Az érsek októberben Rómában járt, és találkozott Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral és Paul Richard Gallaghar érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A belarusz érsek jelenleg „száműzetésben” él, távol hazájától és híveitől. „Nehéz, mert nem találkozhatok senkivel, nem láthatok senkit. Lelki egységben lehetek a népemmel az imádságban. Újra és újra elmondhatom: »Legyen meg a te akaratod«” – ezekkel a szavakkal mondta el a Sir hírügynökségnek a belarusz érsek, hogyan éli meg, hogy nem engedik visszatérni a a hazájába.

Az elmúlt napokban Rómában járt, ahonnan október 21-én utazott tovább. Október 18-án találkozott Pietro Parolin bíborossal, vatikáni államtitkárral és Paul Richard Gallaghar érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával. A találkozókról így nyilatkozott: „Elmondhatom, hogy a Vatikán mindent megtesz, ami csak lehetséges, hogy visszatérhessek hazámba.” A belarusz püspöki kar honlapján is azt írják, hogy a Szentszék aggódik, amiért a minszk-mahiljovi érseknek megtiltották a hazatérést, és ezért minden erőfeszítést megtesz, hogy mihamarabb megoldja a helyzetet, reménykedik, hogy a kérdés pozitívan zárul. Gallagher érsek szeptember 11. és 14. között Minszkben tartózkodott, ahol alkalma volt találkozni a külügyminisztérium épületében Vlagyimir Makej külügyminiszterrel, valamint a nunciatúrán a külügyminiszer-helyettessel és Szergej Alejnyik szentszéki nagykövettel.

És miközben a diplomácia munkálkodik, Belaruszban a templomokban a katolikus közösségek buzgón imádkoznak a békéért és püspökük hazatéréséért. Október 19-én az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezéshez kapcsolódva gyerekek és szüleik imádkoztak Jurij Kazabucki püspökkel a világ békéjéért, a népek egységéért, a pandémia végéért és Kondrusiewicz érsek hazatéréséért. Az érsek, aki továbbra is reménykedik a helyzet békés megoldásában, interneten követte a rendezvényt: „Nagyon nagy lelki támaszt jelentenek ezek a kezdeményezések. Az emberek imája is annak a jele, hogy a püspöknek a népével kell lennie.”

Forrás: Agensir

Fotó: Catholic.by

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria