A Szentszék a tárgyalásos megoldást támogatja a Közel-Keleten

Kitekintő – 2020. január 23., csütörtök | 16:20

Fenn kell tartani a párbeszédet a közel-keleti konfliktusok megoldásában – az Apostoli Szentszék állandó ENSZ-megfigyelő missziójának ügyvivője erre emlékeztetett január 22-én New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának ülésén.

Az ülésen, amelyen a közel-keleti helyzettel, többek között a palesztin kérdéssel foglalkoztak, a Szentszék támogatásáról biztosította a nemzetközi közösséget a tárgyalásos megoldások keresésében, illetve a béke iránti elkötelezettségben. Fredrik Hansen prelátus felszólalásában idézte Ferenc pápának a diplomáciai testülethez intézett beszédét. A pápa aggodalommal figyeli a térségből érkező híreket, az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültséget, az Irakot és Líbiát érintő válságot, ami egy nagyobb léptékű konfliktus kialakulásával fenyeget. Ezt szeretnénk elkerülni, tehát rendkívül fontos, hogy ezeket a kihívásokat holisztikusan, átfogóan kezeljék. Hasonlóképpen elengedhetetlen a nemzetközi közösség elkötelezettsége a nyílt és építő párbeszéd iránt, amely a 75 éve létrehozott ENSZ alapelvein nyugszik.

A Szentszék és a pápa továbbra is figyelmet kér Jeruzsálemnek, a szent városnak, a béke városának és annak a hivatásának, hogy a találkozás és a békés együttélés jelképes helye legyen, ahol a kölcsönös tiszteletet és a párbeszédet gyakorolják – hangsúlyozta Fredrik Hansen. Fenn kell tartani Jeruzsálem status quóját, mivel az ott található szent helyek kedvesek a zsidók, a keresztények és a muszlimok számára, egyben pedig az emberiség kulturális örökségének fontos részét alkotják.

Ferenc pápa január 9-én, a Szentszékhez akkreditált diplomatákhoz intézett beszédében is a nemzetközi közösség sürgős támogatását kérte az izraeli–palesztin békefolyamathoz. Az ENSZ-főtitkár decemberi jelentésében arról beszélt, hogy ha ez a támogatás nem valósul meg, a helyzet tovább romlik, és csökken az 1967-es „két állam” megoldás megvalósításának tényleges lehetősége.

A pápa nem feledkezik el Szíriáról sem. Félő, hogy a csönd árnya borul a háborúra, amely az elmúlt tíz évben pusztította az országot. A pápa megfelelő megoldásokat sürget azért, hogy a szeretett szír nép újra megtalálja a békét, és az ország újjáépüljön. Fredrik Hansen prelátus emlékeztetett arra is, hogy a pápa felemelte szavát a közöny ellen Jemennel kapcsolatban, ahol a konfliktus a közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria