A Szentszék visszavonta a párizsi nuncius diplomáciai mentességét

Kitekintő – 2019. július 10., szerda | 11:27

A Szentszék visszavonta Luigi Ventura érseknek, Franciaország apostoli nunciusának az idegen állam büntető joghatóságától való mentességét. A hírt Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének megbízott igazgatója jelentette be július 8-án. Rendhagyó gesztusról van szó, amely megerősíti a nuncius teljes körű és önkéntes együttműködési szándékát a francia hatóságokkal.

„Megerősíthetem, hogy a Szentszék visszavonja a franciaországi apostoli nuncius idegen állam büntető joghatóságától való mentességét a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es Bécsi Szerződés értelmében, a Luigi Ventura érseket érintő büntetőjogi eljárás céljából” – nyilatkozta a szentszéki szóvivő újságírói kérdésekre válaszolva. Hozzátette: rendkívüli gesztusról van szó, mely megerősíti a nuncius szándékát, amelyet az ügy kezdetétől fogva kifejezett, vagyis azt, hogy teljeskörűen és önként együttműködik az ügyben illetékes francia igazságügyi hatóságokkal.

A Szentszék megvárta e döntés meghozatalához az előkészítő eljárás lezárulását, amelyről június végén kapott tájékoztatást.

Ventura érsek ebben az eljárási szakaszban szabadon vett részt. A Szentszék döntését hivatalosan a múlt héten közölték a francia hatóságokkal.

* * *

A 74 éves Luigi Ventura érsek, apostoli nuncius ellen azután indult nyomozás Franciaországban, miután két férfi feljelentette szexuális molesztálás miatt. Az érsek minden vádat elutasított.

* * *

A diplomatákra vonatkozó mentesség több elemből tevődik össze. Egyrészt azt jelenti, hogy a diplomata személye sérthetetlen. A letartóztatás vagy őrizetbevétel semmiféle formája sem alkalmazható ellene. A fogadó állam illő tisztelettel bánik vele, és minden megfelelő intézkedést megtesz a személye, szabadsága és méltósága bármely sérelmének megakadályozására. Másrészt azt is jelenti, hogy a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam büntető joghatósága alól. A diplomáciai képviselő a fogadó állam polgári és államigazgatási joghatósága alól is mentes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria