A szeretet és az igazság továbbadói – Szentmisét mutattak be Pécsen az elhunyt püspökökért

Hazai – 2021. április 14., szerda | 11:17

A székesegyházban zajló restaurálás miatt az altemplom helyett a főoltárnál mutatták be április 12-én a szentmisét, amelyben a Pécsi Egyházmegye korábbi püspökeiért adott hálát Felföldi László megyéspüspök.

A hagyományosan Cserháti József megyéspüspök (hivatalban: 1969–1989) halálának évfordulóján bemutatott szertartás keretében emlékeznek meg az Isten akaratából az egyházmegyében szolgálatot teljesítő főpásztorokról.

Felföldi László hangsúlyozta: „Ez nem csupán megemlékezés, hanem megerősítés, valamint a Pécsi Egyházmegyét szolgáló elöljárói szellemiségnek a megőrzése.” Homíliájában kiemelte a főpásztorok hivatásának legfontosabb feladatát is, mely nem más, mint Isten szeretetének és igazságának továbbadása. „Püspöknek lenni áldozat, melyre Isten azért hív, hogy az életet, az emberiességet és a méltóságot továbbadja episcopusai (püspökei) által.”

„Hálát adok a főpásztorokért, akik szolgálatukkal törekedtek megismertetni a rájuk bízottakkal Isten szeretetét és igazságát, a teremtett világ gazdagságát és az ember küldetésének célját” – méltatta elődeit Felföldi László, aki főpásztori felelősségétől vezérelve arra buzdította a híveket, hogy imádkozzanak az egyházmegyék vezetőiért.

Végül, mint minden szentmiséjét, az elhunyt püspökökért felajánlott szertartást is köszönetnyilvánítással zárta, mind a koncelebráns paptestvérek, mind a jelen lévő hívek felé, akiket külön kért, tegyenek maguk is tanúbizonyságot Isten szeretetéről és igazságáról.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria