A Szeretet forrásához járulni – Megkezdődött a francia nemzeti zarándoklat Lourdes-ba

Kitekintő – 2020. augusztus 14., péntek | 10:47

Augusztus 12. és 16. között zajlik az évente megrendezett lourdes-i francia nemzeti zarándoklat, amelyet idén 147. alkalommal tartanak meg. A megszokott hatalmas számú zarándokkal szemben a járvány miatt most csak kevesen vehetnek részt az eseményen, melynek prófétai mottója: „A Szeretet forrásához járulni”.

Azoknak a híveknek, betegeknek és kórházban ápolt embereknek a nevében, akik nem lehetnek jelen, egy küldöttség vesz részt a zarándoklaton és nyújt segítséget a helyszínen levőknek.

A koronavírus-járvány ellenére a hagyománynak megfelelően megtartják a különböző programokat: a szentmiséket, a rózsafüzér imádságokat, a körmeneteket, a tanúságtételeket, a bibliaórákat, a társadalmi és lelki témájú beszélgetéseket, az imavirrasztásokat és az imákat a Massabielle-barlangnál, valamint a koncerteket is.

Az ünnepi szentmisét Mária mennybevétele emléknapján, augusztus 15-én délelőtt 10 órakor Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár mutatja be. „A bíboros jelenléte biztatást ad nekünk ebben a nehéz időben, és elhozza a pápa közelségét is hozzánk” – hangsúlyozta Nicola Ventriglia, a kegyhely káplánja a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.

A francia nemzeti zarándoklatot a Mária Mennybevételéről Nevezett Ágostonos Kongregáció, az asszumpcionisták szervezik. „Nagyon különleges, szeretetteljes fogadtatás várja a zarándokokat, hogy otthon érezhessék magukat. Végül is a kegyhely Mária háza, és ilyen értelemben mindannyiunk otthona” – fogalmazott Nicola Ventriglia. Bár francia zarándoklatról van szó, más nyelveken is bemutatnak szentmiséket.

A zarándoklat idején a normalitáshoz való visszatérés fontos jele, hogy megnyitják a medencéket. „Nem lehet egyelőre megmerítkezni bennük, de körbe lehet járni őket egy kijelölt útvonalon, amelynek végén a kegyhely munkatársai segítségével a zarándokok ihatnak a vízből, vagy jelképesen megmosakodhatnak benne. Ahogy Mária is szép élményben részesítette Bernadette-t, mi is ezt szeretnénk nyújtani a jelen lévő híveknek” – fogalmazott Nicola Ventriglia.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria