A szinódus főszereplői a fiatalok – Ferenc pápa közös munkára hívja a világ fiataljait

Ferenc pápa – 2018. február 23., péntek | 17:28

A fiatalokat középpontba állító 2018. októberi püspöki szinódus munkájába és annak előkészületeibe maguk a fiatalok is bekapcsolódnak, többek között a március 19. és 24. között Rómában tartott kongresszus révén.

Ferenc pápa arra hívja a világ fiataljait, hogy új módon kapcsolódjanak be a 2018-as püspöki szinódus munkájába. A szinódus előkészítésének következő lépéseként 2018. március 19. és 24. között több mint háromszáz fiatal részvételével tartanak előkészítő kongresszust Rómában, amelybe a világháló segítségével otthonából is bekapcsolódhat minden 16 és 29 év közötti fiatal.

Február 18-i Angelus-imádságában Ferenc pápa arra hívta a fiatalokat, hogy új módon, a közösségi média eszközeivel csatlakozzanak a szinódus munkájához, amelynek témája a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás.

Márciusban, a püspöki szinódus egyik legfontosabb előkészítő fórumaként számon tartott „preszinóduson” több mint háromszáz, a püspöki konferenciák, mozgalmak, egyházi szervezetek által delegált 16 és 29 év közötti, a világ minden tájáról – köztük Magyarországról is – érkező fiatal találkozik Rómában. Ferenc pápa azonban nem csak őket hívja a szinódusi útra. „Erősen szeretném, ha minden fiatal tevékeny részese lehetne ennek az előkészületnek” – fogalmazott a pápa, majd így folytatta: „Mindenkinek lehetősége van arra, hogy online bekapcsolódjon, fiatalok által vezetett, különböző nyelvi csoportokban.”

A Szentatya ezzel egy nemzetközi kezdeményezésre utalt, amelyet a püspöki szinódus főtitkársága tett közzé a főtitkár, Lorenzo Baldisseri bíboros vezetésével. A fiatalok a szinódus weboldaláról elérhető nyelvi Facebook-csoportokhoz csatlakozhatnak, amelyekben március 12-én teszik közzé a közös munkát megalapozó kérdéseket. E kérdések – amelyekre bárki reagálhat – a szinódus legfontosabb témaköreit érintik majd, olyan kérdésköröket, mint a viszonyulásuk a valláshoz és az Egyházhoz, digitális technológiához, a közélethez és a politikához; a személyes jövővel kapcsolatos remények és várakozások; a személyes hittapasztalat és a hivatás, a misszió; a személyes kísérés és a fiatal generációk elérésének fórumai és eszközei. Az online „munkacsoportokban” születő eredményeket hozzácsatolják a márciusi, római kongresszus következtetéseihez, hogy Ferenc pápa és a szinódusi atyák elé tárhassák.

A közösségi média szerepe rendkívül fontos a szinódusi út során, mert segíti, hogy a fiatalok bekapcsolódhassanak a szinódus munkájába a Facebook (https://www.facebook.com/synod2018/), a Twitter (https://twitter.com/synod2018) vagy az Instagram (https://www.instagram.com/synod2018/) segítségével.

A nyelvi Facebook-csoportokhoz március 16-ig lehet csatlakozni az alábbi linkeken:

• Angol: https://www.facebook.com/groups/Pre.Synodal/
• Francia: https://www.facebook.com/groups/pre.synodale/
• Spanyol: https://www.facebook.com/groups/pre.sinodal/
• Portugál: https://www.facebook.com/groups/Reuniao.Pre.Sinodal/
• Olasz: https://www.facebook.com/groups/presinodale/
• Német: https://www.facebook.com/groups/Versammlung.der.Vorsynode/

Forrás és fotó: MKPK Ifjúsági Bizottsága; Synod2018.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria