A szíriai karitász főtanácsadója lett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két vezető munkatársa

Külhoni – 2022. december 7., szerda | 15:24

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Közel-Keleten végzett munkáját elismerve a szíriai karitász (Caritas Syria) elnöki főtanácsadójának nevezték ki Győri-Dani Lajost, az MMSZ ügyvezető alelnökét és Solymári Dánielt, a szervezet nemzetközi vezetőjét – adta hírül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat december 7-én.

Jean-Abdo Arbach homszi görögkatolikus érsek, a Caritas Syria elnöke Damaszkuszban személyesen adta át a megbízóleveleket a magyar segélyszervezet két vezető munkatársának. Győri-Dani Lajos és Solymári Dániel fejlesztési és egyházdiplomáciai feladatokban támogatja majd a Katolikus Egyház szíriai segélyszervezetének tevékenységét, hozzájárulva a háború utáni helyreállításhoz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1991 óta segíti a Közel-Keleten bekövetkezett katasztrófák és konfliktusok károsultjait, vallási és politikai üldözöttjeit. Humanitárius munkáját Libanonban, Jordániában és a palesztin területeken is végzi.

Szíriában 2006 óta van jelen tartósan a magyar szervezet. A 2012-ben kirobbant és elhúzódó háború után a Máltai Szeretetszolgálat több, az újraépítést és az élet újrakezdését támogató programot is indított, többek között kétszáz család otthonát állította helyre Homszban, valamint önfenntartó mintagazdaságot alakított ki a dél-szíriai boszra-haurani görög melkita főegyházmegye területén.

Az MMSZ vezető munkatársainak kinevezése részben a Máltai Szeretetszolgálat és a Szuverén Máltai Lovagrend közel-keleti munkájának elismerése, részben a nemzetközi karitász (Caritas Internationalis) szíriai munkájával is összefüggésben áll, miután Ferenc pápa 2022. november 21-én dekrétum formájában szabályozta a Caritas Internationalis, a Katolikus Egyház Nemzetközi Segélyszervezetének irányítását. A napokban kinevezett elnöki tanácsadók közreműködésétől így a Caritas Syria munkájának minőségi javulását is reméli Jean-Abdo Arbach érsek.

* * *

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök kezdeményezésére vállalt szerepet a nagy nemzetközi humanitárius katasztrófák után indult fejlesztési segélyező programokban, a közel-keleti és ázsiai segélyakciókban. Solymári Dániel nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető négy kontinensen dolgozott krízishelyzetekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, kezdeményezésére kaptak szakmai minősítést a segélyszervezet nemzetközi programjai.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria