A terrorizmus új tűzfészke Afrikában

Kitekintő – 2021. január 13., szerda | 9:55

A Szükséget Szenvedő Egyház pápai alapítvány figyelmeztet a számos afrikai régiót sújtó – emberrablások, templomok elleni támadások és azok meggyalázása formájában megnyilvánuló – erőszakra.

A Szükséget Szenvedő Egyház portugál titkársága közleményben hívja fel a figyelmet az aggasztó helyzetre, amely a Száhel-övezet egyes országaiban és Mozambik északi részén, Cabo Delgadóban uralkodik. A régióban a fegyveres csoportok erőszakos támadásainak erősödése tapasztalható, akik nyíltan vállalják, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak. A pápai alapítvány figyelmeztet, hogy Afrikában fokozódik a terrorveszély.

A jótékonysági szervezet emlékeztet, hogy 2020-ban Cabo Delgadóban jelentősen nőtt az erőszak. A 2017 októberében kezdődő támadások során embereket fejeztek le, falvak és városok kerültek a dzsihadisták kezébe, sok embert elraboltak. Több mint kétezer halottról és több mint 600 ezer országon belüli menekültről van szó.

A pápai alapítvány novemberben úgy döntött, hogy támogatják azokat a mozambiki egyházmegyéket, amelyek befogadják a lakóhelyüket elhagyni kényszerülőket. Százezer eurós sürgősségi támogatással igyekeznek enyhíteni az érintettek szenvedéseit és traumáit – mondta nyilatkozatában Regina Lynch, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi projektosztályának vezetője.

Templomokat gyújtottak fel, kolostorokat romboltak le, és két apácát elraboltak. „Mégsem fordított senki figyelmet a dzsihadista terror és erőszak ezen új tűzfészkére Afrikában, amely mindenkit érint, keresztényeket és muszlimokat egyaránt – hangsúlyozta Regina Lynch. – Reméljük, hogy végre érkezik válasz az észak-mozambiki válságra a legszegényebbek és a legelhagyatottabbak érdekében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria