A Tűzmadár

Kultúra – 2019. február 9., szombat | 12:01

Fény és sötétség, jó és gonosz párharcával szembesülünk a Holnap Kiadó gondozásában megjelent legújabb kötetben, „A Tűzmadárban”.

Apró kis lény volt, ott cikázott a levegőben, de bóbitái szikrákat vetettek, s a csúszómászók, az alvilág képviselői félve menekültek előle. Nem volt hatalmuk felette, mert próbálkozásaikra a csodatévő Tűzmadár újra felszökkent, és közéjük szórt szikráival megvakította őket. Fény és sötétség, jó és gonosz párharcával szembesülünk a Holnap Kiadó gondozásában megjelent legújabb kötetben, A Tűzmadárban. Tallián Mariann első prózai remeklése Igor Stravinsky balettműve alapján íródott, s a cári világot megelevenítő történethez Szimonidesz Hajnalka készített bámulatos illusztrációkat.

A mű szüzséje Oroszhonba vezet bennünket, a fényesség birodalmába, ahol „a kupolák tetején a keresztek megérintik a felhőket”, s ahol Cár Atyuska körül az ifjú hercegek, a cárevicsek és a hercegnők, a cárevnák is boldogságban, békében és szeretetben élnének, ha kíváncsiságuk nem indította volna őket az ismeretlen felé, s nem estek volna a sötétség fejedelmének rabságába a halhatatlan csontember, Koscsej várában. Iván cárevics országa elveszett boldogságának nyomába ered, hogy megmentse azt a gonosztól – „ki zörögve üget fekete lován, félelemmel borzolva az emberek szívét” –, ám végig az úton démoni erők tombolnak. A próbatételek közepette találkozik Világszép Vasziliszával, s felfedezi a Tűzmadarat, aki természetfeletti hatalmának köszönhetően, a jó érdekében mindenkor kész a segítségre. Izgalmas és olykor riasztó képek váltakoznak, de reménynek, igazságszolgáltatásnak, bátorságnak, bontakozó szerelemnek is tanúi lehetünk, s a gonosz legyőzésének és a jó diadalmának, hiszen ettől (is) mese a mese…

Tallián Mariann misztikus meséje olyan, mint egy hálatelt asszonyi sóhajtás. Finom lélekre vall a stílusa; mesefűzése, pasztelltónusai letagadhatatlanul női alkotót sejtetnek. Az sem felejthető, hogy nemcsak írója, hanem élője is a transzcendens világnak; az Isten alkotta rend elkötelezett képviselője és a remény embere. E kötet értékét tovább emeli, hogy szerzője kiváló színész és zenész, aki férjével, Lázár Balázzsal pódiumműsorok révén kelti életre jeles íróink, költőink alakjait, hitelesen közvetítve műveiket, éltetve szellemi örökségüket.

Tengerészlegendát is írt…

Tallián Mariann sokáig titkolta a nagyközönség előtt, hogy nemcsak színészként, zenészként és előadóművészként nagyszerű, hanem írói talentumot is kapott az Úrtól. A Tűzmadár meséjét követően Richard Wagner A bolygó hollandi című operájának tengerészlegendáját is megírta, amely hamarosan szintén megjelenik, és a Holnap Kiadótól egy gyerekkönyvre is felkérést kapott. Egy filmterve pedig nyert a Magyar Nemzeti Filmalap Történelmi Játékfilmterv Programjában, ami ugyancsak visszaigazolás arról, hogy érdemes az írással foglalkoznia.

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által támogatott kötet könyvészetileg is figyelemreméltó. Szimonidesz Hajnalka festőművész illusztrációi kéz a kézben járnak a szöveggel, hogy a képzelet világába repítsék az olvasót, akiben ott a bizonyosság: a jó és a rossz örök harcában élünk, s arra vágyunk, hogy a démoni erők helyett Isten útját válasszuk. A kiadó gondosságára vall, hogy a népmesei elemekben bővelkedő mesében rövid lábjegyzetek segítik az orosz elnevezések megértését, s nem utolsósorban: a könyv mellékletét képezi Igor Stravinsky zeneműve. A CD-n a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara hallható Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester vezényletével. A Tűzmadár felvétele 1998-ban készült a Zeneakadémia nagytermében.

Lőrincz Sándor

Magyar Kurír

Az írás az Új Ember 2019. február 3-i számának Mértékadó mellékletében jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria