A tűzoltókért mutattak be szentmisét Móravároson

Kishírek – 2022. május 12., csütörtök | 10:48

Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe alkalmából az elkötelezett, életüket kockáztató önkéntes, nyugállományú és elhunyt tűzoltókért ajánlotta a vasárnapi szentmisét május 8-án, a hivatások vasárnapján Fazakas Attila plébános, megköszönve a társadalomért végzett munkájukat.

Kérjük Szent Flórián közbenjárást, hogy álljon a tűzoltók és a katasztrófavédők mellett, hogy küldetésüket mindig sikeresen tudják teljesíteni – mondta a móravárosi Szent Kereszt-templom előtt Fazakas Attila plébános, aki megáldotta a tűzoltók járműveit.

A szentmisében elhangzott prédikációjában a plébános kiemelte: vannak olyan emléknapok az év során, amelyek súlyát a pápa levéllel érzékelteti. A hivatások vasárnapjára írt levelében Ferenc pápa idén a papi, szerzetesi hivatások mellett azokról a hivatásokról elmélkedett, melyek a társadalmat szolgálják.

Ma „egyházközségünkben a tűzoltókat, a katasztrófavédelemben dolgozókat ünnepeljük, azokat, akik élen járnak az életmentésben; a következő vasárnapon pedig a mentőknek köszönjük majd meg azt a szerepvállalását” – emelte ki szentbeszédében Fazakas Attila atya. – A papi hivatás és a tűzoltók, mentők hivatása közötti kapcsolat az életmentésben rejlik, hiszen nagyon sok esetben katolikus egyházunk püspökei, lelkipásztorai arra teszik fel az életüket, hogy megmentsék a lelkeket, nemcsak erre az életre, hanem az örök életre. Ahogyan a Szentatya is említi levelében: minden hivatásnak közös motivációja van, embertestvéreinket és Istent szolgálni.

1991 óta minden évben május 4-én, védőszentjük ünnepén köszöntjük a tűzoltókat. Szent Flóriánt sokszor a tűz katonájaként is emlegetik. Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való félelem keltette életre kultuszát.

Forrás: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria