A vallásközi párbeszédről rendezett találkozót az Európai Néppárt

Kitekintő – 2019. december 16., hétfő | 10:49

A vallásközi párbeszédről rendezett találkozót az Európai Néppárt december 12-én a belgiumi Szent Charbel-apátságban. A konferencia témája az emberi testvériségről szóló békenyilatkozat volt, amelyet Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb nagyimám februárban írt alá.

A megbeszélésen, amelyet 22. alkalommal hívtak össze, felszólalt Miguel Ángel Ayuso Guixot vallásközi párbeszédért felelős vatikáni bíboros; Abdel-Moneim Fuád, az al-Azhar nagyimámjának vallásközi megbízottja; Manuel Barrios Prieto, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (COMECE) főtitkára, valamint számos politikai és vallási vezető Európából és az arab világból.

A konferencia témája az emberi testvériségről szóló békenyilatkozat volt, amelyet Ferenc pápa és Ahmad et-Tajjeb nagyimám februárban írt alá.

A néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának magyar társelnöke, Hölvényi György az MTI-nek adott nyilatkozatában történelmi jelentőségűnek nevezte a dokumentumot.

Míg a vallásközi párbeszéd támogatása több mint két évtizede az Európai Néppárt identitásának szerves része, a témát egyetlen más politikai erő sem képviseli Európában. Az Európai Néppárt párbeszéd-konferenciái jó lehetőséget kínálnak az európai döntéshozóknak, vallási vezetőknek és szakértőknek, hogy meghallgassák egymást, és tapasztalataikat megosszák egymással. Az európai és a globális politikában számos probléma létezik, amelyeket csak széles körű együttműködés útján lehet megoldani – mondta Hölvényi György.

A két vallási vezető közös felhívását a világ iránti felelősség motiválta. A tömeges migrációval és terrorizmussal, vallásháborúkkal sújtott globális helyzetben ez a két vezető a békéről és a testvériségről üzent a világnak. Az uniós intézmények szekuláris világában nagyon fontos az, hogy a politikai döntéshozók tisztában legyenek az egyház szerepével, és felismerjék a vallások béketeremtő erejét – tette hozzá a képviselő.

Tóth Edina európai parlamenti képviselő, az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja szerint a februárban aláírt nyilatkozat nemcsak hitbéli és vallási alaptételeket fogalmaz meg, hanem olyan alapvető értékeket erősít meg, mint a család szentségének, a nők és gyerekek jogainak védelme. „A vallásközi konferencia kardinális jelentőségű a vallások közötti párbeszéd előmozdítása terén” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Fotó: Monastère Saint Charbel-Belgique Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria