A világjárvány miatt így alakult át a pápa nagyheti liturgikus kalendáriuma

Ferenc pápa – 2020. március 28., szombat | 15:09

Március 27-én közzétették a nagyheti pápai szertartások frissített változatát, miután a világjárvány miatt változtatásokra kényszerült a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala. Az összes húsvéti szertartást a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri (Péter széke) oltáránál végzi Ferenc pápa, a péntek esti keresztút kivételével, melyet a bazilika előterében tartanak.

Virágvasárnap, április 5-én, a húsvéti liturgikus ünnepi eseménysorozat nyitányaként Ferenc pápa délelőtt 11 órakor a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál Urunk szenvedése vasárnapjának szentmiséjét mutatja be.

A húsvéti szent három nap kezdetén, nagycsütörtökön este 6 órakor mutatja be a pápa a szentmisét az utolsó vacsora emlékére. Nagypénteken ugyancsak este 6 órakor kezdődik Urunk szenvedésének az ünneplése. A nagypénteki keresztútra este 9 órakor ez alkalommal nem a hagyományos helyén, a Colosseumnál kerül sor, hanem a Szent Péter-bazilika előterében.

A húsvéti vigília szertartása, Urunk feltámadásának megünneplése nagyszombaton este 9 órakor veszi kezdetét a Cathedra Petri oltárnál.

Április 12-én, húsvétvasárnap az ünnepi pápai szentmise a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál délelőtt 11 órakor kezdődik, a szertartás végén Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást oszt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria