A világot az igazi értékekre hangolhatjuk – Egyetemi tanévnyitó szentmise Győrben

Hazai – 2019. szeptember 17., kedd | 10:21

Hallgatók és oktatók töltötték meg a győr-révfalui Szentháromság-templomot a Szent László Katolikus Szakkollégium és a Győri Katolikus Egyetemi Lelkészség Veni Sancte szentmiséjén szeptember 12-én. „Azt kívánom, hogy ez az esztendő az imádság révén adjon nektek is felfedező pillanatokat” – fordult a hallgatókhoz a szentmisét bemutató Veres András megyéspüspök.

Kaposi Gábor katolikus egyetemi lelkész köszöntötte a jelenlévőket, köztük a Széchenyi István Egyetem oktatóit, hallgatóit, a Szent László Szakkollégium és a szervita kollégium lakóit.

A tanévnyitó szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta. Horváth Balázs dékán Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből olvasott fel: „…az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre… Vessétek le a régi embert szokásaival együtt, és öltsétek fel az újat…”

Veres András püspök prédikációjának középpontjában az „égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre” apostoli buzdítás kibontása állt. Mint mondta, nem azt jelenti ez az üzenet, hogy hanyagoljuk el földi feladatainkat. Az égiek kifejezés a lelki értékekre is utal. Az igazi lelki értékek a Szentlélek ajándékai, amelyek között ott a szeretet, a türelem, a békesség, a jóság. „Az örök élet már itt a földön elkezdődik. Hiszen Isten ajándékozott meg bennünket a földi világgal, és azért kaptuk az életet, hogy boldogok legyünk… Pál apostol arra hív bennünket, hogy a földi életben keressük meg az igazi értékeket. Nem a pénzt, az élvezeteket, a hatalmat, hanem a szeretetet, a békét, a jóságot. Vessük le a régi embert szokásaival együtt, és öltsük fel az újat” – hangsúlyozta a főpásztor.

„Kedves fiatalok! Szeretném nagyon a szívetekbe vésni, hogy az igazi értékeket a legnehezebb körülmények között is ismerjétek fel, és legyen erőtök arra, hogy a talmit visszautasítsátok. A világot gondolkodásunkkal, cselekedeteinkkel, szavainkkal átformálhatjuk, az igazi értékekre hangolhatjuk. Ez mindnyájunk feladata, erre hívlak benneteket. Legyetek bátrak, és akarjátok, tudjátok felmutatni ezeket az igazi, örök értékeket. Hagyjatok kis időt magatoknak, hogy a Jóisten szólíthasson, vezethessen benneteket, tudjon hatni a szívetekre. Az imádság ideje a keresztény ember számára a legfontosabb” – mondta a megyéspüspök, és Csókay András világhírű idegsebész professzor példáját idézte fel, aki az általa felfedezett, új idegsebészeti módszerekre mindannyiszor imádság közben talált rá.

„Azt kívánom, ez az esztendő adjon nektek is az imádság révén felfedező pillanatokat, hogy megértsétek, mit kell tennünk, hogyan tudjuk egész életünket az Isten szolgálatába állítani úgy, hogy közben másokét is gazdagíthassuk” – fogalmazott Veres András.

A püspök szavai után a hallgatók fordultak kéréseikkel a mennyei Atyához: „Segíts, Urunk, hogy szabadságunkkal helyesen tudjunk élni, és csak ahhoz ragaszkodjunk, ami valóban jó és előrevisz!” „Segíts, Urunk, hogy a kríziseinkben és konfliktusainkban jó megoldásokat találjunk!” „Segíts, Urunk, megtapasztalni a közösség erejét diáktársainkkal, barátainkkal és azokkal, akikkel egy kollégiumban lakunk!”

Forrás: SZEhírek, Nyerges Csaba

Fotó: Májer Csaba József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria