Az ország püspökei elítélik a rendőri túlkapásokat Zambiában

Kitekintő – 2021. január 11., hétfő | 11:31

A lehető leghatározottabban elítéljük a rendőri erők fellépését, akik ellentmondva alapvető hivatásuknak, mely szerint politikai, társadalmi, kulturális és vallási hovatartozásuktól függetlenül védik a zambiai emberek életét, megöltek két állampolgárt – fogalmaztak nyilatkozatukban Zambia püspökei. A Fides január 9-i híradását olvashatják.

A nyilatkozatot azután adták ki a püspökök, hogy az ország fővárosában, Lusakában, a rendőrség székháza előtt december 23-án tartott demonstráció során megöltek két tüntetőt.

„Éppen azok követnek el visszaéléseket, azok sértik meg a törvényt és szórják szét vészhozóan a megosztás magvait, akiknek az emberek jogainak védelme volna a felelőssége. Ez valóban komoly aggodalomra ad okot” – olvasható a nyilatkozatban, melyet a Zambiai Katolikus Püspöki Konferencia (Zambian Conference of Catholic Bishops, ZCCB) nevében annak elnöke, a chipatai egyházmegye püspöke, George Lungu írt alá.

„A rendőrök fegyvertelen emberekre nyitottak tüzet, akik azért gyűltek össze, hogy szolidaritást vállaljanak Hakainde Hichilema ellenzéki vezetővel, a Nemzeti Fejlesztés Egyesült Pártja elnökével” – írják a püspökök, és felszólítják Edgar Lungu elnököt, hogy emelkedjen fölül a pártpolitikán, és rendeljen el vizsgálatot, hogy kiderüljön, milyen parancs jogosította fel a rendőröket a fegyveres erőszak alkalmazására, és idézzék törvény elé a lövöldözésért felelős személyeket.

A püspökök emlékeztették a belügyminisztert és a rendőrség vezetőit, hogy elsődleges küldetésük minden állampolgár életének és tulajdonának védelme. „Biztosítanotok kell, hogy a rendőrség sorait magas szintű professzionalizmus jellemezze, amely megszabja, milyen erővel lehet fellépni a fegyvertelen, békés állampolgárokkal szemben. Gondoskodnotok kell róla, hogy a rendőri feladatok ellátásában ne szerezhessenek érvényt a politika indokolatlan beavatkozásai.”

A Zambiai Köztársaságban az augusztusra kiírt választásokhoz közeledve egyre inkább növekszik a politikai feszültség a pandémia okozta gazdasági krízis miatt, amely a nemzetközi adósságok kifizetésének elmaradását is okozta. A tartozások rendezéséhez az ország IMF-hitelért folyamodott.

Az ellenzék vezetőjét, Hakainda Hichilemát 2017-ben tartóztatták le és vádolták meg árulással, több hónnappal azután, hogy a választáson Edgar Lungu elnök szoros küzdelemben győzelmet aratott fölötte. Négy hónap börtön után Hichilemát szabadon engedték, s jelenleg is ő áll az ellenzéki front élén.

Zambia (hivatalosan Zambiai Köztársaság) területe 752 618 km², népessége 18 millió fő. Északról a Kongói Demokratikus Köztársaság, északkeletről Tanzánia, keletről Malawi, délkeletről Mozambik, délről Zimbabwe és Botswana, délnyugatról Namíbia, nyugatról pedig Angola határolja.

73 népcsoport lakja az országot. Bár a nyelvek többsége bantu eredetű, a különféle nemzetiségek nem értik meg egymás nyelvét. Beszélt nyelvek: bemba 3  százalék, malavi 18 százalék, tonga 15 százalék, északnyugati törzsek 10 százalék, barotsze 8 százalék, mambve 5 százalék, tumbuka 5 százalék, egyéb (fehér) 3 százalék. A cseva (vagy nandzsa) közvetítő nyelvként szolgál több népcsoport között. A hivatalos nyelv a gyarmati múlt következményeként az angol. Az ország lakosainak legnagyobb része protestáns, kicsit több mint 20 százaléka római katolikus; 11 százaléka hagyományos afrikai vallások híve, 1,8 százaléka iszlám hitű.

(Forrás: Wikipédia)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria