Adj esélyt az éveidnek! – Székesfehérvári programok az Alzheimer-világnapon

Hazai – 2019. szeptember 13., péntek | 19:37

A szeptember 21-i programokról Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója tartott sajtótájékoztatót a székesfehérvári püspökségen szeptember 12-én.

Magyarországon közel 250 ezer ember él demenciával, és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szeptember 21-én, az Alzheimer-világnapon „Adj esélyt az éveidnek!” mottóval szerveznek egész napos programot Székesfehérvár belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére.

Az Alzheimer-világnapot a Nemzetközi Alzheimer Társaság Edinburgh-ban 1994. szeptember 21-i éves konferenciáján hirdette meg, melyen a társaság alapításának 10. évfordulóját ünnepelték. A kezdeményezéshez több mint 80 nemzeti tagszervezet csatlakozott, melyek a kampányt saját országukban minden évben megszervezik.

A szeptember 21-i fehérvári programokról Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke, Cser-Palkovics András polgármester, Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

A Katolikus Egyház küldetése a szolgálat, és az, hogy odaálljon az emberek mellé az egyes élethelyzetekben – mondta Spányi Antal megyéspüspök. – A világban azt látjuk, hogy egy olyan jelentős problémáról, mint az Alzheimer-kór, kevés szó esik. Azért, hogy igazán érzékenyíteni tudjuk a társadalmat, még sokat kell tennünk, és reméljük, hogy ez a program áttörést hozhat. Támogatni és segíteni kell azt a közösséget, amely küszködik ezzel a bajjal. Örülök, és köszönöm, hogy ilyen széles összefogásban tudunk tenni az emberekért – fejezte ki a megyéspüspök.

Természetes, hogy igent mond Fehérvár a kezdeményezésre – hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere. – Negyedmillió emberről beszélünk országos szinten, de a családdal együtt a társadalom tíz százaléka érintett. – A polgármester arról is beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával tudunk csak segíteni. 

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti. Ez egy rejtőzködő kór, sokszor a betegek és a családjaik is titkolják. Az egészségügyi, a szociális és a sportágazatnak van, lehet és kell is, hogy szerepe legyen a betegség kezelésében. A közösségek, a közösségi programok – mint például az Alzheimer Café – lehetőséget adnak a találkozásra, a tapasztalatcserére.

Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá az országosan is egyedülálló kezdeményezéshez. Elmondta, hogy a demencia 8–12 éves kórlefolyásának utolsó fázisában sokszor a családok végzik a gondozást, ami óriási érzelmi és anyagi terhet jelent. A Katolikus Szeretetszolgálat 30 éve segíti ezt a küzdelmet, amely mindannyiunk közös ügye. A szakember beszélt az INDA-programról (Interprofesszionális Demencia Alapprogram), illetve megemlítette, hogy létezik demencia szakgondozói képzés, melynek már mintegy 700 végzett szakembere van Magyarországon.

Az ALZHEIMER-VILÁGNAPON, szeptember 21-én Székesfehérvárott „Adj esélyt az éveidnek!” mottóval tartja figyelemfelhívó kampányrendezvényét az INDA (Interprofesszionális Demencia Alapprogram). Az esemény házigazdái: a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Az Alba Pláza előtti téren Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának kamionja várja az érdeklődőket, ahol az átfogó szűrővizsgálaton felül demenciaszűrést is végeznek.

A Városháza dísztermében szakmaközi együttműködések erősítését szolgáló konferenciát rendeznek, melynek témája: „A demencia társadalmi terhei és a megelőzés lehetőségei”. 

A Városház téren tematikus és interaktív sátrakkal (mozgás, zene, étkezési, életvezetési tanácsadás), valamint nyugdíjas klubok színpadi műsorával, neves és ismert előadókkal, többek között Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendezővel, valamint Lovász Irén, Magyar Örökség díjas népdalénekes, előadóművésszel is találkozhat a közönség. A Városház téri program az Alzheimer Café belvárosi sétáját követően a Szenior Örömtánccal és flashmobbal zárul. 

Az Alzheimer-világnap minden rendezvénye ingyenesen látogatható.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria