Advent első vasárnapjától ismét látogatható a győri Nagyboldogasszony-székesegyház

Hazai – 2017. december 2., szombat | 18:57

December 1-jén sajtótájékoztatót tartott Veres András megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános, valamint Andorka Miklós, a Győri Egyházmegye építészirodájának vezetője a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról.

A Nagyboldogasszony-székesegyházban a felújítási munkálatok 2017 májusában kezdődtek. A szakemberek korszerűsítették az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és a hangosítási rendszert, illetve kicserélték a burkolatot – ismertette a részleteket a Győri Egyházmegye főpásztora a székesegyházban tartott sajtótájékoztatón. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkőburkolatot kapott a templom. A munkálatok első szakaszában a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálták.

A felújítás második szakaszában sor kerül többek között Franz Anton Maulbertsch osztrák festő 18. században készített, a beázások miatt megrongálódott mennyezetfreskóinak helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. Ugyan még várható a székesegyház szakaszos lezárása a restaurálási munkálatok miatt, biztosítják a liturgikus események zavartalanságát – tájékoztatott Andorka Miklós.

A felújítási munkálatok első szakaszának lezárulásával tehát ismét látogatható lesz a székesegyház: december 3-án, advent első vasárnapján 10 órától Veres András megyéspüspök szentmisét celebrál, amelynek keretében megáldja és megnyitja a megújuló Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az ünnepen zenei szolgálatot végez a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László.

December 3-án a székesegyházban rendesen 8.30-kor kezdődő szentmisét még az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában mutatják be – hívta fel a figyelmet Bognár István. Az adventi időszakban hétfőtől szombatig a szentmisék reggel 6 órakor és este 18 órakor kezdődnek. A székesegyház plébánosa hangsúlyozta, hogy a reggel 6 órakor kezdődő roráte miséket is a főhajóban mutatják be, hogy minél többen részt vehessenek a szertartásokon. Vasárnap változatlanul 8.30-tól, 10 órától, 12 órától és 18 órától mutatnak be szentmisét a székesegyházban.

Bognár István a megújulás lelki dimenziójára is kitért: advent első vasárnapjával elkezdődik az új egyházi év, amellyel mi magunk is egy újabb esélyt kapunk a belső megújulásra.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kun Zoltán/Győr Plusz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria