Ajándékot vittek a koraszülötteket ápolóknak a Caritas munkatársai

Kishírek – 2021. november 18., csütörtök | 14:35

November 17-én, a koraszülöttek világnapján a segítőkről sem feledkeztek meg Gyergyószentmiklóson: a koraszülöttek családja nevében a karitászosok köszönték meg munkájukat.

A statisztikai adatok szerint minden tizedik gyermek a vártnál korábban születik, köztük vannak azok, akiket bizonyos kritériumok alapján a koraszülött kategóriába sorolnak. A Gyulafehérvári Caritas korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programjának munkatársai közel hatvan koraszülöttel állnak kapcsolatban. Az ő szüleik egy kérdőívre válaszolva mondták el: a korábban érkező gyerekük születésekor istenhitük és az orvosok segítőkészsége, embersége táplálta a reményt bennük.

Ezt az üzenetet, a sokféleképpen megfogalmazott köszöneteket mézeskalácsvirágokkal együtt juttatta el a Caritas csapata a gyergyószentmiklósi kórházba: a szülészet, a nőgyógyászat, illetve az újszülött osztály minden munkatársának – adta hírül a Gyulafehérvári Caritas sajtóirodája. 

Fülöp Enikő menedzser, a kórházi személyzet és az orvosok hálásak a karitászosok által továbbított figyelmességekért. De bátorítanak is: „Van olyan ismerősöm, aki hatszáz grammal született, és mára jó magasra nőtt. Ő jut az eszembe, amikor egy koraszülött van előttem. Az édesanyáknak is azt javaslom, érdemes a Jóisten felé fordulni, akitől jön az élet” – fogalmazott dr. Nagy Annamária, a gyerekosztály főorvosa. „Minden baba hordoz magában egy nagy reményt: a kis csodából bármi lehet” – mondta dr. Fehér Dálya Emőke gyerekgyógyász főorvos, az újszülött osztály koordinátora, dr. Bíró Csaba sebész főorvosként pedig arról beszélt, hogy ha segítségét kérték egy-egy koraszülött esetén, sosem állt félre, igyekeznek mindig a legtöbbet tenni emberként, szakemberként, ezért biztatja a gyergyóiakat: legyen bizalmuk a gyergyói kórházban.

*

A koraszülöttek ünneplése a világnap után is folytatódik Gyergyószentmiklóson. November 21-én 12 órától a Szent Miklós-templomban várják mindazokat, akik a koraszülöttekért szeretnének hálát adni Istennek, embernek. Hagyományteremtő a szándék: ezután minden esztendőben Krisztus Király vasárnapján egy szentmise keretében a koraszülöttekről is megemlékeznének Gyergyóban.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria