Akolitusokat képeznek Kaposváron

Hazai – 2023. január 26., csütörtök | 10:24

A Joppé Evangelizációs Központ által szervezett egy tanéves akolitusképzésre idén tizenöten jelentkeztek. A jelöltek a kilenc hónap alatt számos képzési alkalmon vesznek részt; a legutóbbit január 21-én tartották.

A képzés célja, hogy minél többen tudjanak elkötelezetten szolgálni az Egyházban – fogalmazott Udvardy Márton püspöki szertartó, evangelizációs munkatárs. – Nagyon szerteágazó feladatokat végeznek az akolitusok. A szó gyertyavivőt jelent, általában az evangélium alatt, illetve be- és kivonuláskor hordozzák a gyertyákat. A II. Vatikáni Zsinat óta azonban igeliturgiát és temetést is végeznek, illetve segédkezhetnek az áldoztatásban, vagy elvihetik az Oltáriszentséget beteg testvéreinkhez.

A képzésre legtöbb esetben a plébános hívja meg az akolitusjelöltet. A jelentkezés feltételhez kötött: a jelöltnek részesülnie kellett a bérmálás szentségében, valamint püspöki engedélyhez kötött plébánosi vagy lelkivezetői ajánlással kell rendelkeznie. Továbbá szükséges egy befogadó plébániai nyilatkozat, melyben a plébánia jelzi, hogy szüksége van segítséget nyújtó munkatársra.

Az akolitusok elsősorban szolgálatként végzik a tevékenységüket, imádságokat és ájtatosságokat is vezetnek, illetve közösségeket vezetnek. Ezek a szolgálatok kiemelkedően fontosak olyan területeken, ahol nincs állandó plébánosi jelenlét, például egy filiában vagy kisebb falvakban. Fontos, hogy a pap távollétében is segítse valaki a közösséget; imádságokat vagy igeliturgiát tartson szentáldozással.

A képzés egy tanévet ölel fel. Szeptemberben kezdődik, majd júniusban történik az akolitusavatás, melyet áprilisban megelőz a lektoravatás. A lektorok elsősorban a felolvasásban segítenek a szentmiséken.

Idén az akolitusavatás június 17-én 15.30-kor kezdődik a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria