Létrehozóira emlékezett a római Szent István Házat működtető alapítvány

Hazai – 2019. augusztus 15., csütörtök | 17:11

A Szent István Alapítvány képviselői, a piarista Ruppert Józseffel együtt, aki húsz évig volt az szervezet elnöke, augusztus 12-én ellátogattak Pannonhalmára, ahol megkoszorúzták Békés Gellért sírját.

A római Szent István Alapítvány három alapítójának kerek évfordulóját ünnepli 2019-ben. Zágon József (1909–1975), az első elnök 110 éve született, Mester István (1917–1984), az utóda 35 éve halt meg, és Békés Gellért (1915–1999) bencés szerzetes húsz éve hunyt el.

Az alapítvány képviselőit Pannonhalmán fogadta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, aki a látogatás alkalmával utalt arra, hogy Békés Gellért volt az alapítvány tavaly elhunyt tagjának, Mihályi Gézának az osztályfőnöke a gimnáziumban.

A bencésektől Muttersbe vezetett az út, ahol másnap, augusztus 13-án reggel Szokoly György helyezte el az alapítvány koszorúját Zágon József sírjánál, majd szentmisét mondtak érte és az alapítvány elhunyt tagjaiért a plébániatemplomban. A jelenlegi elnök, Németh László idézte fel Zágon József alakját, aki fáradhatatlanul dolgozott az emigrációban élő magyarokért, apostoli vizitátorként, majd a Sacra Congregatio Consistorialis munkatársaként. Mindig a legnagyobb odaadással szolgálta a rábízott ügyet, saját egyéni érdekeit is háttérbe helyezve. Így volt ez akkor is, amikor 1964-ben sor került a Pápai Magyar Intézet átadására, amelynek régense volt. Ezt tette akkor is, amikor közreműködött abban, hogy Mindszenty bíboros elhagyja a budapesti amerikai követség épületét és Nyugatra menjen, amiért sok igaztalan kritika érte.

Születésének évfordulója alkalmából a Magyar Sion idei első számában megjelent tanulmányból kiderült, hogy Zágon 1949-ben nem annyira menekült Magyarországról, hanem emigrált, mert küldetést kapott, amit Mindszenty bíboros is jóvá hagyott.

Mester István az ő szellemében vezette tovább az alapítványt. Őt az egri bazilika kriptájában temették el. Mindketten fáradhatatlanul segítették a magyar egyházat könyvkiadással (Békés-Dalos Újszövetség, Hozsanna énekeskönyv), könyvek és adományok küldésével. A Szent István Alapítvány az ő példájukat követve igyekszik végezni azt a szolgálatot, amelyért az alapítványt 1965-ben létrehívták. Ezzel indult újra a  Szent István király nevét viselő római zarándokház, amely utódja lett az 1776-ban lebontott elődjének.

Forrás: Szent István Alapítvány

Fotó: Németh László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria