Államalapító Szent István-emlékérmet és -díjat kap Müller Cecília

Hazai – 2020. augusztus 14., péntek | 17:34

Müller Cecília országos tisztifőorvos augusztus 18-án veheti át a rangos székesfehérvári elismerést a Székesfehérvári Egyházmegye által működtetett Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Az Államalapító Szent István Érdemérem és Díj Alapítvány kuratóriuma ellenszavazat nélkül döntött a díj odaítéléséről – hangsúlyozta Csurgai Horváth József, a városi levéltár igazgatója. – Ebben az esztendőben Müller Cecília országos tisztifőorvost találta legméltóbbnak az elismerésre a kuratórium elnöke, Spányi Antal megyéspüspök, és tagjai: Karsai Béla, a Karsai Zrt. elnöke; Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke; valamint Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese és jómagam is.

Az elismerést többek között azért a munkáért nyújtják át, amelyet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány alatt, a veszélyhelyzet elrendelése után végzett.

„Az Államalapító Szent István Érdemérem és Díj Alapítvány kuratóriuma köszönete és tisztelete jeléül dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozza az Államalapító Szent István-emlékérem és díjat a keresztény értékeket hitelesen képviselő, hitvalló életviteléért, a lelkiismeretesen és magas szakmaisággal végzett munkásságáért” – mondta Spányi Antal. A püspök kifejtette: a díjat alapító Gógl Árpád orvos, egykori egészségügyi miniszter részéről fontos szándék volt, hogy a díjazott olyan polgár vagy közösség legyen, aki vagy ami hivatását a Szent István-i értékek mentén végzi, hosszú távú eredményeket képes felmutatni. Olyan megbecsült személy, aki hazánk egész közösségének példát tud mutatni. „Müller Cecília példamutatóan éli keresztény hitét, tevékenyen részt vesz az Egyház életében ma is. Kimagasló helytállást tanúsított a 2010-es vörösiszap-katasztrófa elhárításában. A 2020-ban, a Covid-19 pandémia kapcsán kialakult veszélyhelyzetben kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatott” – fogalmazott a főpásztor.

Az Államalapító Szent István-emlékérmet és -díjat 2004-ben adták át először. Az eddigi kitüntetettek: 2004: Sobor Antal író; 2005: Fitz Jenő régész; 2006: Dosztál Béla ’56-os forradalmár; 2007: Martyn Gizella orvos, Sulyok János Ignác ciszterci szerzetes; 2008: Tóth Mihály professzor; 2009: a Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár; 2010: Szabó Lajosné tanítónő; 2011: Kiss János nagyprépost, helynök; 2012: Balsay István, a város korábbi polgármestere; 2013: Béres József, a Béres Zrt. elnöke; 2014: Rónai László idegsebész orvos; 2015: Kiss Melitta, a Magyar Örökség és Európa Egyesület titkára; 2016: Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója; 2017: Benkő Ágota, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke; 2018: Ribi Péter, a Fehérvár Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója, 2019: Korzenszky Richárd OSB szerzetes, pap, teológus, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria