Állandódiakónus-jelöltek akolitussá avatása Budapesten

Hazai – 2017. január 29., vasárnap | 20:54

A kelenföldi Szent Gellért-templomban január 28-án Snell György püspök akolitussá avatta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt állandódiakónus-jelöltjét.


Erdő Péter bíboros megbízásából Snell György esztergom-budapesti segédpüspök vezette a szombat délutáni ünnepi szentmisét és végezte Horváth Lajos, Lesták Zoltán, Pernitz Ákos, Szarvas Levente és Tóth László akolitussá avatását.

Az akolitus a liturgiában a diakónus segítője, az oltár körül teljesít szolgálatot. Feladata a gyertyák vitele az ünnepi szentmisén, az adományok előkészítése, és hogy kérésre szentáldozásban részesítse a híveket.

A püspök homíliájában a nap szentjét, Aquinói Szent Tamást állította példaként az avatandók elé, biztatva őket a tanulmányok folytatása mellett a felebaráti szeretet alázatos gyakorlására. Személyes hangú szentbeszédében köszöntötte a jelöltek hozzátartozóit, az egyes plébániai közösségek megjelent tagjait, és kérte, hogy segítsék, támogassák őket diakónusi hivatásuk kiteljesedésének útján.


A szentbeszédet követő akolitusavatás rövid szertartása keretében a püspök a jelöltek mindegyikének kezébe adta az ostyákat tartalmazó áldoztató tálat.

Az ünnepi szentmisén jelen volt többek között Füzes Ádám, a főegyházmegye állandó diakonátusért felelős referense, Forgács Alajos plébános és Kemenes Gábor börtönlelkész, továbbá a főegyházmegye állandó diakónusai, jelöltjei.


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye öt új akolitusa Máriabesnyőn, a Váci Egyházmegye növendékeivel együtt, négy féléves hétvégi képzés keretében készül állandó diakónussá szentelésére.

Fotó: Lauer Tamás

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria