Állandóság és változás – Félévzáró előadás a pécsi Szabadegyetemen

2017. december 15. péntek 17:02

December 13-án tartotta félévzáró előadását a Pécsi Egyházmegye Szabadegyeteme a Magtár Látogatóközpontban. Az eseményen Udvardy György pécsi megyéspüspök és Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára adtak elő az állandóság és változás témájában.

A keresztény életvezetési tanácsokkal szolgáló szemeszter utolsó előadásán az állandóság és a változás folytonos körforgását mutatták be az előadók. Udvardy György pécsi megyéspüspök szerint minden ember tapasztalata, hogy bár folyamatos változásban vagyunk, mi magunk mégis ugyanazok maradunk. „Arra kell törekedni, hogy a változás tudatos legyen, szorosan összefonódjon a megtéréssel, és a Krisztus-ismeretből eredjen” – emelte ki a főpásztor.

Török Csaba szerint az állandóság és a változás a hagyományokban létezik együtt. „Fontos megállapítani a határvonalat a tulajdonképpeni változatlan, állandó és a könnyen változó, akár szükségszerűen megváltoztatandó között. Ez azonban nem könnyű” – mutatott rá a teológus.

„Az evangélium a mai keresztények számára is ad életvezetési tanácsot. A Szentlélek világosítja meg a tudatot és ismeretet ad. Ezáltal érteni kezd az ember, amiből értékrend keletkezik. Ilyenkor születhetnek döntések, ezzel pedig az egyénben és a társadalomban is kialakulnak az állandó és változó értékek. Ha a Lélekre hagyatkozunk, mindenképp gazdagodni tudunk” – összegezte Udvardy György.

Bár idén ez az alkalom volt az utolsó, a szabadegyetemi konferenciasorozat 2018-ban is folytatódik. Az első előadás január 10-én lesz, szokás szerint este 6 órától a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15