Állítsák meg az erőszak örvényét! – A kolumbiai Arauca püspöke a civil lakosság védelmére szólít fel

Kitekintő – 2022. január 20., csütörtök | 19:01

Jaime Cristóbal Abril González, Arauca püspöke a Kolumbia északkeleti részén, a venezuelai határon fekvő régióban kialakult súlyos helyzetről számolt be a Fides missziós hírügynökségnek is elküldött közleményében, melyet január 16-án tett közzé az egyházmegye weboldalán videó formájában.

„Szeretnénk újra kifejezni közelségünket és szolidaritásunkat a leginkább érintett lakosság iránt, és biztatni őket, ne veszítsék el bátorságukat, éppen ellenkezőleg, növekedjenek a reményben, hogy minden jobbá válhat az Úrban” – írta Jaime Cristóbal Abril González, Arauca püspöke a Kolumbia északkeleti részén, a venezuelai határon fekvő régióban tapasztalható nehéz helyzet kapcsán.

A Fides hírügynökséghez is eljuttatott közleményében a főpásztor említést tett a lázadócsoportok közötti fegyveres konfliktus kiújulásáról, amely számos áldozatot követelt és sok szenvedést okozott elsősorban a civil lakosság körében, és a humanitárius és társadalmi válság súlyosbodásához vezetett; célzott merényletek történtek, melyeknek főként fiatalok voltak az áldozatai, teljes családok kényszerültek otthonuk elhagyására, különösen a mezőgazdasági övezetekben, a közösségek vezetőit megfenyegették, robbantottak, járműveket gyújtottak fel a fegyveres csoportok.

Jaime Abril püspök utalt Ferenc pápa szavaira a 2017-ben Villavicencióban rendezett nemzeti kiengesztelődési imanap alkalmából, és kiemelte, „az ehhez hasonló helyzetekben, mint amit mi is átélünk, az igazságot áldozzák fel elsőként.”

A különböző kétes hitelességű bejelentések, videók, közlemények, amelyek keringenek a közösségi médiában, a bizonytalanságot, zűrzavart és félelmet gerjesztik. „Úgy gondoljuk, alapvető fontosságú leszögezni, hogy az élet szent, Istentől kapott drága ajándék, és senkinek nincs joga elvenni más ember életét – hangsúlyozta Abril González püspök. – Tiszteletben kell tartani minden egyes ember méltóságát, a lakosságot ki kell hagyni az összecsapásokból és ellenségeskedésből, és a nemzetközi humanitárius jogot kell alkalmazni.”

Arauca főpásztora magukat a konfliktus főszereplőit arra szólította fel, „térjenek át a kölcsönös vádaskodásról … a megfelelő reflexióra, az események higgadt elemzésére, nézzenek szembe az igazsággal és tisztázzák a tényeket, állítsák meg a gyilkosságok, erőszak és fenyegetések egyre erősödő örvényét, és helyezzék előtérbe annak a civil lakosságnak a javát, amelyet állítólag képviselnek és védenek.”

A polgári hatóságokat arra kéri, „törekedjenek a lakosság életének és integritásának védelmére”, valamint lépjenek fel átfogó készenléti tervek szerint, és a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

A nemzetközi közösséget arra kéri, hogy továbbra is kísérje és támogassa a civil lakosságot és a közösségeket. A szervezetek tagjait, a társadalmi vezetőket és általában minden embert arra kér, hogy legyenek körültekintőek, kerüljék az olyan meggondolatlan megjegyzéseket, vádaskodásokat vagy panaszokat, amelyek bárki életét veszélyeztethetik.

A püspök így zárja írását: „Arauca katolikus egyházaként, küldetésünkhöz hűen, megújítjuk elkötelezettségünket a béke, az igazságosság és a közjó mellett; készen állunk rá, hogy hozzájáruljunk a jelenlegi helyzettel való megküzdéshez. Továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy ne hagyja abba az imádkozást, mindenekelőtt a béke ajándékát kérve.”

Az ombudsmani hivatal szerint 2021-ben legalább 145 társadalmi és emberi jogi aktivistát gyilkoltak meg Kolumbiában; közülük 32-en az őslakosok képviselői voltak, 16 parasztvezér és 7 szakszervezeti vezető vesztette életét.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerilláival kötött békemegállapodás 2016-os aláírása óta a társadalmi vezetők elleni gyilkosságok nem szűntek meg. A Kolumbiában, a világ legnagyobb kokaintermelő országában zajló erőszakos cselekményekért a FARC „disszidenseit”, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) harcosait, kábítószer-kereskedőket és a területért küzdő félkatonai csoportokat illeti a felelősség.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org és Fides.org; DiocesisdeArauca.org

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria