Álom és valóság – Szerelmes földrajz Palánki Ferenc megyéspüspökkel

Kultúra – 2022. január 23., vasárnap | 16:00

A Szerelmes földrajz magyar ismeretterjesztő magazin vendége január 30-án, vasárnap 17.40-től az M5 csatornán Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lesz.

Palánki Ferenc püspök a műsor bevezetőjében így vall: „Bár Debrecenben élek mostanában, az elmúlt hat esztendőben ott szolgáltam, most mégis Csesztvét és környékét választottam. Egyszerűen szerelmes vagyok e tájba. Minden ember kötődik valamilyen helyhez. De nem csupán helyekhez, hanem emberekhez is, mások szeretetéhez, akik által a Jóisten szeretetét is megérezheti. Én a legtöbb szeretetet, a szülői, családi szeretetet itt, Csesztvén kaptam. Azért ellátogatunk a közeli Balassagyarmatra is, hiszen oda is sok szál köt. Ott voltam gimnazista, ott volt a felszentelésem utáni első szolgálati helyem a nagytemplomban. Hadd idézzem Szentmártoni Mihály jezsuita atyát: »Vannak olyan álmok, amik soha nem valósulnak meg, és van a valóság, amit soha nem álmodtunk volna.« Valahogy így vagyok ezzel én is…”

Palánki Ferenc pappá szentelését követően újmisés áldást ad édesanyjának
(Csesztve, 1994)

A Szerelmes földrajz műsor Szabó Zoltántól, a kitűnő szociográfustól vette kölcsön a címét. A műsorban szereplő vendégek a művészet, a politika, a közélet, a tudomány vagy az egyház világának képviselői. A műsor vendégeit Hollós László szerkesztő-riporter faggatja az általuk kiválasztott tájakon. Így nemcsak egy-egy jelentős magyar személyiség portréját láthatjuk, hanem életének kedves és meghatározó helyszíneit is. Így kerekedik ki egy külső és egyben belső kép is művészekről, tudósokról, egyházi személyekről.

Palánki Ferenc megyéspüspök Csesztvéről, a szülőfalujáról egy karácsony előtt készült interjúban is beszélt. Az interjú ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Palánki Ferenc pappá szentelését követően, az első szentmiséjén újmisés áldást ad édesanyjának; Csesztve, 1994A csesztvei Madách-kúria