Amit másnak ajándékozunk, sokszorosan megtérül számunkra – Ma van az önkéntesek nemzetközi napja

Nézőpont – 2019. december 5., csütörtök | 20:36

Akik nap mint nap átlépik saját határaikat, idejüket, szeretetüket és képességeik legjavát adják embertársaiknak, valódi változásokat hoznak a világba. Ők az igazi sorsfordítók, akiket úgy nevezünk: önkéntesek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkéntesek nemzetközi napja, december 5-e alkalmából ezzel az összeállítással köszöni meg a rászoruló emberek nevében is minden önkéntes önzetlen és áldozatos munkáját.

Az önkéntesség HATÁRÁTKELÉS: ez az ajtó, ami kijáratot jelent önmagunkból. Az önkéntesség semmissé teszi a válaszfalat ember és ember között, hidat épít kényelmesség és áldozathozatal között, elvezet a félelemtől a lelkesedésig, a tehetetlenségtől a rajtunk túlmutató célig.

Az önkéntesség GYÓGYÍR: csökkenti a stresszt, serkenti az életet szolgáló testi funkciókat, enyhíti a magányt és a kilátástalanságot, megszünteti az időpazarlást, a motiválatlanságot és a hiányt.

Az önkéntesség EGYENSÚLY: egyén, kapcsolat és közösség harmóniája. Az önkéntesség szabadság és felelősség – kéz a kézben. Az önkéntesség a szeretet paradoxona: amit másnak ajándékozunk, sokszorosan megtérül számunkra.

Az önkéntesség JÁTÉK: szabadon és kreatívan merülünk el abban, amiben jók vagyunk, amiben mi magunk és mások is örömüket lelik. Az önkéntesség a szív elhatározása, önazonosságot, élményt és teremtőképességet nem csak nyomokban tartalmazó, tiszta emberi döntés.

Az önkéntesség VALÓDI VÁLTOZÁS. Növekedés. Fenntartható osztozás. Az egymásrautaltságunk vigasztaló arca. Az önkéntesség nem a csillogó látszat, nem a pénzre váltható élmény és nem is befolyásolás, hanem a szeretet megörökítése a múló pillanatokban.

Az ételt osztó, szolgálati autót vezető, ágyneműt mosó, kenyeret kenő, gyerekekre vigyázó, gyógyszert adagoló, ruhát válogató, homokzsákot pakoló, adminisztráló, fürdető-sebkötöző, programot szervező, hajnalban kelő és hétvégén is tettrekész önkéntesek láthatatlan sorsfordítók.

Ők a valódi változás a világban.

Ezzel a videóval is szeretnénk megköszönni fáradhatatlan, szívvel-lélekkel végzett munkájukat.

Forrás és videó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria