Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Farkas István piaristát

Megszentelt élet – 2020. szeptember 12., szombat | 13:29

Szeptember 10-én Apáczai Csere János-díjat vehetett át Farkas István piarista az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A pedagóguspálya az egyik legszebb pálya – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnaphoz kapcsolódó díjak átadásán.

Kásler Miklós ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy az Isten által teremtett ember abban különbözik a többi élőlénytől, hogy képes a gondolkodásra és az érzelmekre, és összeköttetésben van a teremtett világgal, az egész univerzummal.

Az emberi élet minőségét az határozza meg, találkozik-e az értékekkel és ezek mentén éli-e mindennapjait – fűzte hozzá a miniszter. – Az emberek egymást oktatják, nevelik a kezdetektől fogva, számos módszerrel próbálkoztak az idők során, iskolákat teremtettek minden szinten.

A pedagóguspálya az egyik legszebb pálya, a nevelők, a pedagógusok olyan irányba tudják terelni az ifjúságot, ami a szép élet felé viszi őket – mutatott rá Kásler Miklós, aki szerint az élet minősége nem materiális kérdés, hanem szellemi kategória; a pedagógusoknak pedig lehetőségük van arra, hogy a klasszikus értékek mellett biztosítsák, hogy az ifjúság korszerű ismeretekkel találkozzon, és ezeket az ismereteket egyre korszerűbb módszerekkel és eszközökkel tudják közvetíteni.

A miniszter a kormány és a társadalom nevében mondott köszönetet a pedagógusoknak munkájukért.

Az elismeréseket Kásler Miklós és Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára adta át.

Az Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz-, Eötvös József-, Németh László- és Trefort Ágoston-díjak átadását a koronavírus-járvány miatt halasztották erre az őszi időpontra.

Szöveg: Zsódi Viktor SP igazgató (Mosonmagyaróvár) / Piarista.hu

Fotó (archív): Szathmáry Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria