Sok kicsi sokra megy – Fejlesztő játékokat adományoztak a máltaiak békásmegyeri családotthonának

Hazai – 2016. június 17., péntek | 10:59

Több mint tízezer ember néhány forintos adományából gyűlt össze egymillió forint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthona számára. Az adományt az intézmény játszószobájának és szabadtéri játékparkjának felújítására fordították.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonában olyan krízishelyzetbe került családok találnak menedéket, melyek átmenetileg vagy tartósan fedél nélkül maradtak. Az intézmény célja, hogy ezek a családok együtt élhessenek, lehetőséget és segítséget kapjanak újraépíteni széthullott életüket. A Kelta utcai intézményben tíz család lakik, összesítve átlagosan 20-25 gyermekkel, akik a szociális munkás mellett védőnő és családgondozó segítségét is kérhetik. Az otthon életében fontos szerepe van a közös játéknak, a csoportos foglalkozásoknak, amelyeket a felújítást követően méltó környezetben tarthatnak meg.

A békásmegyeri intézmény számára összegyűjtött adományból a gyerekek közös játszószobáját újították fel, új bútorok kerültek a szobába, valamint beltéri és szabadtéri sporteszközöket, bordásfalat, rollert, pingpongasztalt, illetve fejlesztő játékokat vásároltak. A családotthonban minden héten csoportos gyermekfoglalkozásokat, kézműves-délutánokat tartanak, amelyekhez az adományból új alapanyagokat és kellékeket szereztek be. A „Kerekítsd fel!” akcióban összegyűlt adományokból vásárolt új játékokat június 16-án délelőtt vehették át az átmeneti otthon lakói Jenei Pétertől, az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu webáruházak ügyvezetőjétől.

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a játékok átadásakor elmondta: a szeretetszolgálat feladata, hogy megteremtse ebben az átmeneti otthonban azt, amit egy családi otthon megad. Továbbá, hogy az itt menedéket talált családok azt is érezhessék, hogy ez valóban csak átmeneti állapot, egy olyan helyzet, amire az intézmény munkatársainak segítségével, együtt kell megtalálniuk a megoldást, hogy rövid időn belül saját otthonuk lehessen.

A Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonának vezetője, Tárnok György a felújított játszószobában kiemelte, azért fontos ez a helyiség az intézményben, mert itt tudják megélni a családok az együttlét örömét. „Ebben a szobában olyan időt tölthetnek el, amire később jó szívvel emlékeznek vissza, akár egy foglalkozásra, akár a szülőkkel közös játékokra. Ezek most csak tárgyak, de később élményekké válnak, és végül szép emlékek lesznek.”

Az Egészségbolt.hu és Szépségbolt.hu tapasztalatai rendkívül pozitívak voltak a kampány kezdete óta. „A kampány indulása óta a vevők közel harmada döntött úgy, hogy fizetéskor felkerekíti a vásárlás összegét, és adományoz az általunk támogatott  családok átmeneti otthona számára” – mondta Jenei Péter, a webáruházak ügyvezetője. Hozzátette: „Amellett, hogy vásárlóink adományait továbbítjuk az otthon számára, összeállítottunk egy hatalmas adománycsomagot olyan termékekből, amelyek nélkülözhetetlenek az intézménybe került szülők számára. Az adományozási programot folytatjuk, a következő időszakban az újraélesztés oktatásával foglalkozó kezdeményezés céljára fogunk adományokat gyűjteni.”

A 2015 augusztusában indult „Kerekítsd fel!” akció során 2016. április végéig 5 és 50 forint közötti adományokból összesen 1 millió 40 932 forint gyűlt össze, amellyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonát támogatták a felajánlók.

Magyarországon elsőként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hirdetett online adománygyűjtést oly módon, hogy az internetes rendelések után fizetendő összeget felkerekítve a vásárlók jótékony célt támogathattak. A kampány indulásakor öt vezető internetes áruház csatlakozott a „Kerekítsd fel!” akcióhoz. Az adományozók többnyire száz vagy ezer forintra kerekítik a végösszeget, az online kereskedőházak elkülönítve gyűjtik a különbözetet, az adomány gyarapodása pedig folyamatosan nyomon követhető az interneten.

Az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu webáruház elsőként csatlakozott az adománygyűjtő programhoz, amely megújult kampányokkal folytatódik. Továbbra is lehetőség van a mozgássérültek idei tábora megszervezésének támogatására, a tüdőszűrési programban végzett vizsgálatok és utógondozások finanszírozására, illetve a középiskolásoknak szervezett újraélesztési oktatás és a hozzá kapcsolódó telefonos applikáció fejlesztésének támogatására. Az adományok gyarapodását a felajánlók nyomon követhetik a Kerekítsdfel.hu oldalon.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria