Aqua fons vitae – Új vatikáni dokumentum természeti erőforrásunkról, a vízről

Kitekintő – 2020. április 3., péntek | 15:57

Az ember, a természet és a fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik a vízhez. Sok helyen azonban még mindig nem jutnak hozzá az emberek. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kihívásokat veszi számba az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma által márciusban, a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan kiadott dokumentum, amelynek címe: Aqua fons vitae (A víz az élet forrása).

A víz az élet és az üdvösség forrása az ember és bolygónk számára – ebből indul ki a dokumentum, majd a pápák társadalmi tanítását állítja párhuzamba a helyi egyházakban végzett munkával.

Az Aqua fons vitae három fő szempontot tárgyal a vízzel kapcsolatban. Az első az egyéni emberi felhasználás szempontja; a második a víz mint természeti erőforrás felhasználása a különféle emberi tevékenység során, mint például a mezőgazdaságban és az iparban; a harmadik a víz mint a természet része, vagyis a folyók, föld alatti vízrétegek, tavak és főként az óceánok és tengerek. Valamennyi szemponthoz kapcsolódva sorra veszi a dokumentum a kihívásokat, valamint javaslatokat is tesz, melyek célja a problémák tudatosítása és a helyi elkötelezettség növelése. A dokumentum befejező része a nevelés és az integritás témakörében nyújt megfontolásokat.

Tiszta víz nélkül nincs élet, nincs egészség, nincs fejlődés. Ezért a dikasztérium az Aqua fons vitae című dokumentum kiadásával egy időben új globális higiénés stratégiát hirdet az Egyházhoz tartozó egészségügyi intézményekben. A szegény és fejlődő országokban túl sok egészségügyi intézményben nincs megfelelő vízellátás, még a legalapvetőbb tisztasági szükségletek kielégítéséhez sem. Több millió beteg, egészségügyi dolgozó és hozzátartozó forog veszélyben, mert hiányzik az infrastruktúra az emberhez méltó, biztonságos és minőségi ellátáshoz. A helyzet különösen riasztóvá vált az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt.

Az Egyház mindig úttörőnek számított az egészségügyi szektorban. A világ egyes vezetői pedig egyre inkább tudatosítják a kérdést, és konkrét cselekvési terveket dolgoznak ki, melynek segítségével gyorsan és hatékonyan szembenézhetünk a problémával. A vatikáni dikasztérium ezért széleskörű összefogást sürget a kormányzati, a civil és jótékonysági szervezetek között, hogy együtt küzdjenek az életért.

Számos katolikus egészségügyi intézmény igyekszik felmérni a probléma kiterjedését és összetettségét. A vatikáni dikasztérium több szervezettel – mint például a Catholic Relief Services és a Global Water 2020 – együttműködve elhatározta, hogy támogatja a további kutatásokat. A tanulmány eredményét összesítik a többi katolikus egészségügyi szervezet felmérésével, hogy pénzgyűjtő akciókat indítsanak az operatív projektek támogatására. Azok a szervezetek, amelyek szeretnének csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, április közepétől további információkat kérhetnek az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumától, illetve tájékozódhatnak a partnerkapcsolat lehetőségeiről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria