Arab nyelvű szentmiséken imádkoznak a válság sújtotta Libanonért Szent Rita városában

Kitekintő – 2020. október 26., hétfő | 18:07

A libanoni hívek nagyon tisztelik Casciai Szent Ritát. A cédrusok országa súlyos társadalmi és politikai válságot él át, ezért az Umbria régióbeli Casciában ezentúl havonta maronita rítusú szentmisét celebrálnak a libanoniak iránti szolidaritás jegyében. Bejrútban eközben legalább politikailag stabilizálódni látszik a helyzet: Szaád Haríri újra kormányt alakíthat.

Október 22-től jövő májusig havonta egyszer – a történelem során  először –  maronita rítusú, arab nyelvű szentmiséket mutatnak be az umbriai város Szent Rita-bazilikájában. Ezzel a gesztussal mutatják ki együttérzésüket a libanoni néppel, melyet a gazdasági válság és az augusztusi bejrúti kikötői robbanás következményei sújtanak.

Szent Ritát mindig is nagy szeretet övezte a libanoniak körében, és a Casciában élő szerzetesnők már húsz éve mindennap rózsafüzért mondanak Libanon békéjéért – mondta el a Vatikáni Rádiónak a bazilika rektora, Luciano de Michieli. „Az utóbbi időben a szörnyű kikötői robbanás, a gazdasági és társadalmi helyzet okozta szenvedés miatt még közelebb érezzük magunkat ehhez a néphez. A koronavírus-járvány miatt nem utazhatnak, ezért gondoltunk arra, hogy »elvigyük« a kegyhelyet otthonaikba, és így közel érezhessék magukhoz Szent Ritát. A mai eszközök révén élőben közvetíthetjük a szentmisét, méghozzá nem is akármilyen szertartást, hanem az ő rítusukban és az ő nyelvükön, hogy ezáltal valóban úgy érezzék, hogy az imádság beléphet kultúrájukba és szívükbe” – tette hozzá a rektor.

A szertartásokat a casciai Szent Rita-monostor YouTube-csatornáján közvetítik élőben. A 17 órakor kezdődő szentmisék végén mindig a szent földi maradványait őrző urnához járulnak, és külön, erre az alkalomra írt imádsággal fordulnak Szent Ritához Libanonért. Ez egyben a köszönet kifejeződése is azért a hatméteres Szent Rita-szoborért, melyet a libanoni nép és egy jótevő ajándékozott 2015-ben a városnak. A szobor, amelyet Ferenc pápa áldott meg, most Cascia bejáratánál áll. Számos testvérvárosi kapcsolat fűzi az umbriai várost Libanonhoz, többek között Dbayehhez, ahol Szent Ritáról neveztek el egy iskolát. 11 ezer eurónyi (körülbelül 4 millió forint) összeget juttatnak el az oktatási intézménynek, ez a casciaiak és a kolostor adománya.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, mert nagyon sok hívő ír nekünk, és tudjuk, hogy az elharapódzó infláció miatt sok család nehéz helyzetben van – hangsúlyozta De Michieli. – Biztosak vagyunk abban, hogy Rita, aki a megbocsátás, a kiengesztelődés és a béke szentje, nagy jel számukra is. Ebben a bizonytalan helyzetben legalább politikai téren sikerült előrelépni. Szaád Haríri volt miniszterelnök, aki a tiltakozások miatt mondott le tavaly, most új kormányt alakíthat, ezzel véget vetve az alkotmányos válságnak.”

Libanonban továbbra is tart a humanitárius vészhelyzet, amit a koronavírus-járvány súlyosbít. Egyre nő a fertőzöttek száma, ezért a belügyminiszter kijárási korlátozást vezetett be 169 településen. Az egész országban bezárták az éjszakai vendéglátóipari egységeket. A járvány július elején erősödött föl, amikor a libanoni kormány enyhítette a kijárási korlátozásokat és megnyitotta a bejrúti nemzetközi repülőteret. Az új megbetegedések száma meredeken felfelé ívelt az augusztus 4-i robbanást követően, amely több mint 200 ember életét követelte, 6500 sérültet hagyott maga után, és mintegy 300 ezer embert fosztott meg otthonától. A libanoni karitász vezetője, Michel Abboud atya súlyosnak nevezte a helyzetet mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria