Átadták a Krisztus Király katolikus iskola kibővült épületét Dunakeszin

Hazai – 2021. november 23., kedd | 16:42

Ünnepség keretében hivatalosan is átadták Dunakeszin a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola épületegyüttesét, amelyet Marton Zsolt váci megyéspüspök áldott meg november 19-én. A rendezvényen egyházi és világi vezetők, az iskola pedagógusai és fellépő diákjai vettek részt, a szülők és a többi diák online módon kapcsolódhatott be az eseménybe.

A dunakeszi iskola 2020 végére jelentős átalakuláson ment keresztül, a korszerű fejlesztéseket és bővítéseket az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) állami támogatás felhasználásával, illetve egyházmegyei segítséggel valósította meg.

Az ünnepségen Deézsiné Telek Ágnes igazgató köszöntötte az aulában és az online térben jelenlévőket. Bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy az iskola Krisztus Király nevét viseli, és beszámolt arról, hogy témahetet zártak a diákokkal az átadás napján, amelynek középpontjában Jézus személye állt. A köszöntőt a gyerekek és tanárok zenei előadása és meghívott vendégek beszédei követték.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a keresztény ember felelősségéről, az összefogás fontosságáról, Krisztus Király üzenetének közvetítéséről beszélt, azzal az észrevétellel, hogy úgy látja, Dunakeszin mindez megvalósult. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szellemi építkezésről beszélt, amelyhez jó alap – keresztény ember számára a hit – és jól egymásra illesztett téglák szükségesek.

Szabó József egyházügyi tanácsnok a dunakeszi egyházi iskolák történetéről osztott meg gondolatokat. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a „Miért jó egyházi iskolába járni?” kérdés elemezve arról beszélt a diákoknak, hogy a legnagyobb szabadság Krisztus mellett dönteni és hűségesnek maradni. Selmeczi Zoltán EKIF-főigazgató a hálára mint az élet egyik legfontosabb alapérzésére hívta fel a figyelmet. Arra biztatta a fiatalokat, hogy mindig legyenek hálásak elsősorban Istennek, de mindazoknak is, akik bármiben segítségükre voltak útjuk során.

Az iskola épületét Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg. A főpásztor az áldást megelőzően az iskolához való személyes kötődéséről, élményéről beszélt – évekig ide járt focizni –, majd közös imára hívta az egybegyűlteket.

Az átadó ünnepség a kivitelezők, tervezők és az építkezésben résztvevők megajándékozásával és a Himnusz eléneklésével zárult. Minden jelenlévő a diákok által készített, az iskola logójával ellátott mézeskalács-figurát vihetett haza.

Az esemény visszanézhető ITT.

*

A Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola két ütemben újult és épült. A 16 osztályosra tervezett iskola 2018 szeptemberében történő elindításához egy használaton kívüli, régi iskola főépületének felújításával teremtették meg az alapvető feltételeket. A meglévő régi iskolaépület átalakításával nyolc osztálytermet alakítottak ki. A fejlesztés eredményeként az iskola öt osztállyal, korszerű körülmények között kezdte meg működését. A felújítási munka folytatásaként aztán bővítették a régi iskolaépületet a második ütemben: új tantermekkel, étkezővel, tornacsarnokkal, sportpályával, kápolnával gazdagodott az intézmény, megtörtént a környezetrendezés, és parkolóhelyeket alakítottak ki.

A dunakeszi oktatási intézmény jelenleg 300 fős tanulói létszámmal működik, 1–7 osztállyal; a jövő tanévben lesznek először végzős, 8. évfolyamos diákjai.

Szöveg: Bölönyi Gabriella

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria