Átadták a Kunszt József-díjakat

Hazai – 2009. május 15., péntek | 16:20

Az egykori kalocsai érsek emlékére alapított díjat minden esztendőben három pedagógus kaphatja meg. A díjat minden évben május 15-én adják át. Az idei ünnepségre délután 3 órakor került sor a kalocsai Katona István Házban.

A program Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntőjével kezdődött, majd ünnepi beszédet mondott Hoffmann Rózsa egyetemi docens. Ezután került sor a Kunszt József-díjak átadására.

Az idei díjazottak a főegyházmegye fenntartásában működő intézményekből Tóthné Kovács Zsuzsanna, a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója; a szerzetesi fenntartású intézmények részéről Villányi Eszter, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény tanára, Kalocsa város részéről pedig Szőke Imre, a kalocsai Szent István Gimnázium tanára.

Az átadási ünnepség után a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény növendékeinek előadását tekinthették meg a résztvevők.

* * *

A Kunszt József-díjat Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én három pedagógus kaphatja meg  egy egyházmegyei, egy szerzetesi és egy önkormányzati intézményből.

A díjazott egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója részéről pedig egy havi bérének megfelelő pénzjutalomban részesül.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye/Magyar Kurír