Átadták a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem közös ösztöndíjait

Hazai – 2020. november 26., csütörtök | 18:47

Idén immár harmadik alkalommal támogatja az egyházmegye és az egyetem közös tanulmányi ösztöndíjjal a pályakezdő pedagógusokat. Az ösztöndíjakat Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó adta át november 25-én a püspöki palotában.

Az ösztöndíj kiemelt célja, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik tanulmányaik végeztével a Pécsi Egyházmegye által fenntartott köznevelési intézményben szeretnének dolgozni, továbbá a hitélet útján, a Szentlélek erejével nevelni a gyermekeket.

A járványügyi rendelkezések betartása mellett az ösztöndíjban részesített fiatalokat Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, Felföldi László kinevezett pécsi megyéspüspök és Tóth László közoktatási főmunkatárs fogadta a püspöki palotában.

Elsőként Kollár Kinga Kata, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szekszárdi Illyés Gyula Karának nemzetiségi óvodapedagógus szakos végzős hallgatója és a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium Szent Balázs Tagóvodája munkatársa szólalt fel az ösztöndíjszerződés aláírását megelőzően.

Az elismerésekkel kapcsolatban az érsek megjegyezte, nagyon örül, hogy három újabb elkötelezett és lelkes nevelő pályáját támogathatja az egyházmegye.

Ezt követően Ormándi-Máthé Annamária óvodapedagógus fejezte ki háláját, aki szintén a PTE szekszárdi intézményében tanul. Annamária célja, hogy az itt megszerzett tudását a jövőben a Szent Mór Katolikus Óvodában alkalmazza: „Boldog vagyok, hogy egyike lehetek az ösztöndíjasoknak, ugyanis ez egyet jelent számomra a terveim megvalósításával. Szeretném, ha katolikus intézményben helyezkedhetnék el, mert számomra fontos, hogy lelkiekben is nevelhessem a gyermekeket!”

Végül Ormándi Lázár Boldizsár testnevelés–hittan szakos tanár mondott köszönetet, aki a szekszárdi pedagógiai kar hallgatója, és az ugyancsak ösztöndíjas Annamária férje. Mindkettejük számára lényegi kérdés, hogy oktatóként keresztény szellemben neveljék mind az óvodásokat, mind a kisiskolásokat.

„Az ösztöndíjprogramot a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem közösen hozta létre azok számára, akik szívvel szolgálnak az oktatás területén. Örülök, hogy ezzel hozzájárulhatunk az itt ülő pályakezdők munkájához, akárcsak annak, hogy a személyes találkozónak köszönhetően megismerhetjük az elkötelezett hallgatókat. A díjjal azt is hangsúlyozzuk, hogy milyen fontos a katolikus pedagógusok munkája, ezért azt kérem az ösztöndíjasoktól, hogy szakmai kompetenciájukkal és hitbeli meggyőződésükkel oktassanak” – mondta Udvardy György, majd Ferenc pápát idézte: „A mai ember lelkiéletének pillére a bátorság és készség a küzdelemben. (…) Az oktatás az istenkép formálásnak része!”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria