Átépítik a szegedi Katolikus Házat

Hazai – 2005. szeptember 15., csütörtök | 20:10

Átépítik a Katolikus Házat, újabb kulturális központtal gazdagodik Szeged – olvasható a Délmagyarország című megyei napilap szeptember 15-i számában.

A napilap szerint a Dugonics téren álló Katolikus Ház tetőszerkezetének bontásakor derült ki, hogy az árvízi időkből származó alapokon álló épület többi részével is súlyos gondok vannak, ezért a felújítás elhúzódik. A Belvárosi Plébánia tervei szerint új kulturális, turisztikai központtal gazdagodik a város.

A Katolikus Ház eredetileg a Belvárosi Plébánia számára épült még a nagy árvíz utáni időkben. Helyet adott többek között színdaraboknak, előadásoknak, a legényegyletnek és természetesen a plébánia irodáinak is. A háború utáni államosítással aztán kalandos időszak köszöntött be a ház életében, az óvodától kezdve a SZOT-székházig, HÖK-irodáig és a szegedi egyetem szerkesztőségéig sokféle intézmény működött itt. Az épületet a kilencvenes évek elején, a kárpótlás során kapta vissza az egyházközség. Akkor csak kisebb renoválás történt – ami jórészt festésből, meszelésből állt –, aztán az évek során kiderült, hogy az esővíz befolyik a nagyterembe, a Katolikus Ház tetőszerkezete az összedőlés határán áll, életveszélyes.

Kondé Lajos plébános elmondta, az építési engedélyük már évek óta volt a felújításra, és idén határozott úgy az egyházközség, mindenképpen el kell kezdeni a födém javítását, mert a tető már nem bírna ki egy újabb telet.

„Amikor a munkások május végén hozzákezdtek a belső munkálatokhoz, akkor derült ki, hogy a ház betegebb, mint gondoltuk, az is csoda, hogy még állt egyáltalán” – mondta el a plébános. „Most a hibás, rossz részeket gyakorlatilag le kell bontani, és újra felépíteni.”

A felújítás költségeinek egy részét egy külföldi szervezettől sikerült megnyernie az egyházközségnek pályázat útján, de a teljes renováláshoz más forrásokra is szükség lesz.

„Ha véglegesen elkészül a Katolikus Ház, majdnem teljes egészében megváltozik majd a belső tere” – beszélt a tervekről Kondé Lajos. „Szeretnénk, ha egy kulturális központ szerepét töltené be. Itt helyeznénk el a Dóm turisztikai, idegenforgalmi irodáját, de lesznek a háznak hittantermei, ifjúsági szobája, sőt három kis vendégszobája is. A nagyterem előadások tartására is alkalmas lesz. Bárki számára rendelkezésre áll majd, aki a ház szellemiségével egyező programoknak keres helyet” – olvasható a megyei napilapban.

Kondé Lajos elmondta: az évek során közkedveltté vált Millenniumi Kávéház továbbra is üzemel majd az alagsorban, nem változik a lelkészség klubjának és kápolnájának helye sem. Ezeket és a népszerű kávézót – ha minden a tervek történik – október végén újra megnyitják Szegeden.

Fazekas Gábor/Délmagyarország/MK