Az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek Székesfehérváron

Hazai – 2018. október 22., hétfő | 17:20

Ökumenikus imádság keretében emlékeztek október 22-én az ’56-os forradalom és szabadságharc áldozataira a történelmi egyházak képviselői Spányi Antal megyéspüspök meghívására immár tizenötödik alkalommal Székesfehérváron.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hősökért mondott imádságos összejövetelt idén a belvárosban, a Fadrusz keresztnél szervezték meg. A megemlékezésen részt vettek a kormánymegbízott mellett országgyűlési képviselők, városi és megyei közéleti vezetők, a város különböző intézményeinek képviselői és számos emlékező polgár.

Az ünnep szónoka idén Demeter Zsófia történész volt, aki az országos és a budapesti eseményekkel párhuzamosan az ’56-os fehérvári történéseket, helyszíneket, szereplőket idézte fel. Beszédében felelevenítette a történelmi eseményeket a II. világháború után kialakult hidegháborús helyzettől kezdve a forradalmi eseményeken át egészen az ellenállás megszűnéséig.

A történész hangsúlyozta, a forradalmat már a „lázas napok alatt” is többféleképpen hívták, ellenforradalomnak, októberi sajnálatos eseményeknek, népfölkelésnek... Ma már tudható a hadászati kutatásokból, hogy nem csupán a forradalom és a szabadságharc, hanem a súlyos, a hadüzenet nélküli háború megnevezés is szorosan hozzátartozik.

Az 1956-os forradalom november 4-i leverését követő eseményekről a történész elmondta: Székesfehérváron is méltóságteljesen megszervezték az országosan meghirdetett titkos akciókat, a november 23-i, úgynevezett néma tüntetést, majd a december 4-i nőtüntetést. „A forradalom egy hónapos évfordulóján a nőtüntetésen mintegy 3 ezer asszony békességben és méltóságban vonult fel a Városháza elé, majd a székesegyház előtti emlékkereszthez mentek, némán.”

A szónok bemutatott néhány fotódokumentumot Perényi István állatorvos forradalmat megörökítő filmkockáiból, amelyeket évtizedekig egy fotelbe rejtve őriztek. A néma tüntetés üres utcaképe mellett két fotó is szimbolikus jelentőséggel bír az ’56-os eseményekről. „Nem tudhatjuk, hogy a ferde szemállású, messziről jött szovjet katona, a város legfőbb stratégiai pontja, a Városháza kapuja lövésekor tudta-e, hogy éppen Justitia szobrát célozza. A találat azonban fontos, hiszen az igazságnak ezzel valóban jó időre vége lett... Perényi doktor erről is készített fotót. Még döbbenetesebb azonban legszebb képe. Ezt a helyszínt örökítette meg, a kitört ablakú Ferences templom előtt, a Fadrusz keresztnél. A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották a Városháza kapujáról a néhány napra hivatalossá vált Kossuth-címert. Nagyon valószínű, hogy ez a kép november 4-én keletkezett, s az is, hogy csupán rövid ideig volt látható – zárta gondolatait Demeter Zsófia.

Az ünnepi beszéd után Spányi Antal püspök imádságban könyörgött azokért, akik életüket adták hazánk szabadságáért és azért, hogy példájuk nyomán az utódok kitartsanak a jóért való küzdelemben, embertársaik javára. Együtt fohászkodtak az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért a történelmi egyházak képviselői is, Bencze András püspökhelyettes, evangélikus lelkész és Ludvigné Izsay Szilvia beosztott lelkész. Végül Kovács Dániel baptista lelkipásztor imádkozott azért, hogy ’56 példájából az utódok tanuljanak és merítsenek erőt a mai vezetők; a hívő emberek összefogva imádkozzanak és böjtöljenek hazánk jövőjéért, a békéért.

Az 1956-os forradalom 62. évfordulóján az áldozatok emlékére hagyományosan két koszorút helyeztek el a székesfehérvári áldozatok neveit felsorakoztató tábla előtt. Koszorúztak a történelmi egyházak képviselői és a közéleti vezetők; Törő Gábor országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Virágokkal tisztelegtek a hősök előtt az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői, valamint az emlékező hozzátartozók.

A megemlékezésen a Szent Imre Általános Iskola tanulói is részt vettek. Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Baráth Eszter, a 2018-as fehérvári versünnep győztese szavalta el. Pásztor Katalin és Miklós-Turi Katalin fuvolajátékukkal működtek közre.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria