Az afrikai karitász elnöke szerint jó vezetőkre és jó politikára van szükség a földrész fejlődéséhez

Kitekintő – 2019. augusztus 14., szerda | 11:49

„Afrika problémái a hibás döntésekből fakadnak. Ez akkor történik meg, amikor nem megfelelő vezetőket választanak” – fogalmazott a ghánai Gilbert Justice Yaw Anokye érsek, a Caritas Africa elnöke az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziumának (SECAM) 18. közgyűlésén, Kampalában adott interjújában.

„Korrupt vezetőket választottunk törzsi szempontok, félelem vagy előnyök megszerzése miatt. Olyan vezetőket szavaztunk meg, akik nem segítettek Afrikának a növekedésben a függetlenség kivívása után. Voltak jó vezetőink, akiket kizártak a hatalomból államcsíny által, amelyet olyan személyek vagy államok felbujtására hajtottak végre, akiknek érdekei ezt kívánták meg” – világított rá a helyzetre Anokye érsek. Párhuzamot vont Ázsiával, ahol „olyan országok, mint Malajzia és Szingapúr azért léptek ki a szegénységből, mert jó vezetőket választottak”.

„Afrika is növekedhet, de már túl régóta alszunk. Azonnal fel kellene ébrednünk! Ez csak akkor következik be, ha jó vezetőket választunk, akik valódi demokráciát teremtenek és helyes politikát folytatnak, nem saját zsebük, családjuk vagy etnikai csoportjuk érdekét nézik. Ez az időszak már elmúlt, és ezt soha többé nem szabad megengedni Afrikában” – hangsúlyozta a ghánai érsek.

A SECAM elnöke a politikai és környezeti instabilitásban jelölte meg az okát annak, hogy afrikaiak milliói vándorolnak egyik helyről a másikra a kontinensen – írja a Fides missziós hírügynökség. „Polgárháború folyik Dél-Szudánban és Eritreában. Vallási szélsőségesség van Szomáliában. A Boko Haram terrorszervezet működik Nigériában, az Al-Káida Mauritániában. Instabilitás jellemzi Burkina Fasót és Elefántcsontpartot. Mindezek a tényezők váltják ki az emberek elvándorlását. Ezekhez adódnak még hozzá a természeti katasztrófák, mint például azok a hurrikánok, amelyek Mozambikot, Zimbabwét és Malawit sújtották. Ide tartoznak továbbá az ember által provokált tragédiák is, mint a föld és földfelszín alatti természeti erőforrások durva kizsákmányolása” – mutatott rá Anokye érsek.

„Mindezeket a károkat emberek okozzák, véget kell vetni ennek. A karitász közbelép, amikor vészhelyzet alakul ki, de jobb lenne, ha sikerülne megelőzni és megakadályozni ezeket a helyzeteket. Az egészségügyi ellátásnak hármas dimenziója van: a megelőzés, a kezelés, a rehabilitáció. Ugyanez érvényes a karitászra is.”

A Caritas Africa elnöke kiemelte az ugandai szeretetszolgálat példáját, amely a szudáni menekültek reintegrációjával foglalkozik. „Sok országban a karitász segíti a menekülteket, hogy új életet tudjanak kezdeni. Továbbra is folytatjuk az étel, az orvosság és a takarók osztását, valamint a menekültek rehabilitációjával és a társadalomba való visszailleszkedésükkel is foglalkozunk. Ez része a küldetésünknek” – emelte ki a ghánai Gilbert Justice Yaw Anokye érsek, az afrikai karitász elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria