Az amazóniai térség megsegítésére ajánlják az idei vatikáni karácsonyi koncert bevételét

Kitekintő – 2019. december 15., vasárnap | 18:00

27. alkalommal rendezték meg december 14-én a Vatikánban, ezúttal a Nevelésügyi Kongregáció szervezésében azt a karácsonyi koncertet, melynek bevételét teljes egészében a „Valdocco Don Bosco” amazóniai missziók és a Pápai Scholas Occurrentes nevelési alapítvány céljaira fordítják. A Szentatya előző nap fogadta az előadóművészeket és szervezőket.

Ferenc pápa az Apostoli Palotában találkozott a mintegy 180 fős csoporttal, és a megtestesülés titkáról, Isten alázatáról és gyengédségéről beszélt nekik.

Az emberi várakozás egészséges és üdvös. Ezt a szomjat Isten oltotta a lelkünkbe, és Ő maga jön elénk és talál ránk, ha szomjazzuk és éhezzük a békét, az igazságosságot, a szabadságot és a szeretetet – emelte ki a pápa. – Erre a szomjra válaszként érkezik hozzánk az Ő üzenete: a jászolban megszületve a reménység, a szeretet és a gyengédség forradalmát hozta el nekünk; közénk jön szelíd hatalmával, mely a megosztás révén egy emberibb és testvéribb világ felé indít el. Legjobban Isten alázata zavarja össze a róla alkotott elképzeléseinket, azt kéri, becsüljük meg a jóakarat legkisebb gesztusait is.

A koncert célkitűzése kapcsán azt hangsúlyozta a Szentatya, hogy a nevelés világméretű „faluját” kell kiépíteni, melynek lakói emberi kapcsolatok hálózatát teremtik meg, és ami a legjobb gyógyszer a kirekesztés, az elszigetelődés minden formája ellen. Ebben a globális faluban a nevelés és a művészet találkozik egymással a zene, a költészet, a festészet, a szobrászat, a színház és a film közvetítésével. Az emberi teremtőerő e kifejeződése a népek közötti testvériség és béke, valamint a vallások közötti párbeszéd eszközévé válhat.

Végül Ferenc pápa megköszönte a szalézi atyák és a Scholas Occurrentes elkötelezettségét, amellyel segítik az amazóniai tervek megvalósulását.

*

E hagyományos karácsonyi koncertek ötletgazdája Stefania Scorpio rendezvényszervező volt, aki a Római Helynökség kérésére kezdeményezte az első koncertet 1993-ban. II. János Pál pápa lelkesen támogatta a koncerteket, melyek bevételét az „Ötven templomot Rómának 2000-ig” gondolat jegyében új peremvárosi templomok építésére fordítottak. II. János Pál pápa a város püspökeként világosan látta, hogy a 80-as és 90-es években Róma-szerte olyan új lakónegyedek épültek, ahol gyakorta nem volt templom és megoldatlan volt az új lakók lelkipásztori ellátása. Az ötven templom azóta Róma perifériáin felépült és a koncertek is folytatódnak. Már annak idején Szent II. János Pál pápa is rendszeresen fogadta az előadóművészeket és a szervezőket.

1993-tól 2005-ig a vatikáni VI. Pál aula adott otthont a koncerteknek, 2006-ban, XVI. Benedek pápa idején, Monte Carlo Grimaldi fóruma lett a házgazda, majd 2007-ben és 2008-ban Verona fogadta be a koncertet. A következő két állomás a szicíliai Catania és Málta szigete volt. 2011-től 2016-ig a római Santa Cecilia zeneakadémia koncertterme, mely a Via della Conciliazione elején található, ismét a Vatikán közelébe hozta a koncerteket, mígnem 2017-től visszatértek az eredeti helyszínre, a VI. Pál aulába. Az olasz RAI TV és Rádió élő adásait a vatikáni koncertről szerte a világon sokan átveszik, így több millió ember lehet a részese a december közepén tartott előadásnak.

A vatikáni karácsonyi koncerten Itália és a világ rangos művészei lépnek fel, különböző műfajokat és művészetig ágakat képviselve: jelen van a klasszikus zene, a pop, a rock, a jazz, a világzene, a gospel, valamint a táncművészetet egyaránt. Az elmúlt 27 évben fellépett többek között Andrea Bocelli, Enya, Sarah McLachlan, a Zürcher Sängerknaben, Tom Jones, Bryan Adams és Cristina nővér is. Tavaly nagy sikert aratott az argentin Miguel Ángel Zotto táncművész, akit napjainkban a világ legjobb tangótáncosának tartanak.

Az idei koncerten Amerikát Lionel Richie, Walest Bonnie Tyler, Skóciát Susan Boyle képviselte. Az olasz zenészek közül Elisa, Simone Cristicchi, Fabio Rovazzi, Noemi, Davide Merlini énekesek, a gitáros Giorgio Albiani és a tenorista Fabio Armiliato lépett fel. Fellépett a Vatikáni Csendőrség rezesbandája is, valamint a pánsípos ecuadori Leo Rojas.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria