Az argentin püspökök figyelmeztetnek: Az abortusz nem prioritás a járvány idején

Kitekintő – 2020. június 29., hétfő | 11:32

Az argentin egészségügyi hatóságok legyenek következetesek, és ne állítsák be úgy a mesterséges terhességmegszakítást, mintha az a koronavírus-világjárvány idején elsőbbséget élvezne és nélkülözhetetlen volna – nyilatkozta az argentin püspöki kar egészségpasztorációs felelőse.

Alberto Bochatey püspök a Valores Religiosos argentin portálnak nyilatkozott az elmúlt öt évben Buenos Airesben erősen megnövekedett számú művi terhességmegszakítás kapcsán. Mint mondta, az idő nem alkalmas arra, hogy vitát nyissunk a témáról, ugyanakkor nem is lehet az abortuszt lényegbevágónak nevezni, kihasználva a járvány miatt kialakult súlyos helyzetet, hogy így nyerjenek teret, és keresztülvigyék azt, amit az állampolgárok már törvényhozóikon keresztül tavaly elutasítottak. Bochatey püspök a 2019-es protokollra utal, melyet az egészségügyi minisztérium parlamenti vita nélkül foganatosított, és ami ezzel ténylegesen legalizálta az abortusz gyakorlatát a latin-amerikai országban.

A La Nación argentin napilap nemrég közzétett adatai szerint 2014-ben 91 művi terhesség-megszakítást hajtottak végre. Az esetek szexuális erőszak áldozatai voltak, vagy pedig a nő életét veszélyeztette a terhesség – ezt a két eshetőséget engedélyezte ugyanis akkor a törvény. 2019-ben viszont csupán Buenos Airesben 8388 abortuszt végeztek el. Ezek közül 1133-at 15 és 19 év közötti lányokon; a többit 20 és 49 év közötti nőkön.

„Megsebzett és elborzasztott minket a koronavírusban elhunyt 800 ember elvesztése. De vajon ugyanennyire megsebez és elborzaszt a több mint 8000 abortusz okozta halál?” – teszi fel a kérdést az argentin püspök. „Ezt a drámát nem lehet egy protokollal megoldani, ami egyetlen távlatban közelíti meg a kérdést: tudományos-egészségügyi szempontból. Épp ellenkezőleg, az abortusz drámáját alaposan és mélyen újra kell gondolni, megfelelő időre van hozzá szükség, mindenféle politikai vagy ideológiai kiváltságtól mentesen. Az emberi élet és a relativizmus közül az életet védelmezzük” – zárja nyilatkozatát az argentin főpásztor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria