Az autista gyermeket nevelő édesanyák életét bemutató fotókiállítás nyílt Székesfehérváron

Hazai – 2016. június 9., csütörtök | 11:38

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) a Családbarát Ország 2015 program keretében indította el „Nők kékben” elnevezésű országos kampányát. Székesfehérváron ehhez kapcsolódóan az autista gyermeket nevelő édesanyák életét bemutató fotókiállítás nyílt június 7-én a Fehérvári Civil Központban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A „Nők kékben” kampány célja az volt, hogy jó példákkal erősítse az autizmussal érintett, nehezebb körülmények között élő családok, nők helyzetét, elfogadottságát és aktív társadalmi szerepvállalását. Székesfehérváron a kampányhoz kapcsolódóan a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány szervezett fotókiállítást, amely autista gyermeküket nevelő édesanyák mindennapi életét mutatja be.

A megnyitón felszólalt Mátyás Mónika édesanya is, akinek hatéves kislánya autista. „Az elején nagyon nehéz volt, mert körülbelül öt hónapos korában derült ki a kislányomról, hogy érzelmi fejlődésében zavar van. Ahogy megnyilvánult a világ felé, úgy derült ki, hogy gondok vannak, hiszen mindenért, ami csak körülötte volt, ordított. Nem mozgott, nem fordult át, minden egyes mozdulatot úgy kellett megtanítani neki. Amikor rájöttem, hogy gyermekemmel valami probléma van, elkezdtem magamat és másokat vádolni, kerestem, ki a hibás, megpróbáltam tehát valakire vagy valamire fogni. Mély depresszióba estem, és azt mondtam, nekem ehhez nincs erőm, kitartásom. Amikor ez elmúlt, utána nem volt más, mint szembesülni a tényekkel. Ettől kezdve elfordultam a problémától, kinyitottam a fülemet és a szememet, és már csak arra figyeltem, mi az, amivel én a gyermekem fejlődését támogatni tudom. Rájöttem, vagy szenvedek, vagy megteszem érte és önmagamért, hogy olyat adjak át neki, ami érték, amit ugyanúgy át tudok adni, mint egy egészséges gyermeknek. Elfogadtam őt, és megláttam benne azt a szépséget, ami az ő különlegessége, amit az autista gyermekek tudnak adni. Hisz szellemi képességeik fantasztikusak, olyan megértéssel és olyan rálátással figyelnek egy helyzetre, amire én nem jönnék rá, így is meg lehet ezt oldani. Rácsodálkoztam, hogy gyermekem mennyire kreatív és nyitott, így el tudom fogadni, hogy az érzelmi oldal számára nem úgy természetes, mint másoknak általában” – hangzott el az édesanya tanúságában.

A Nők kékben című kiállítást az AOSZ elnöke, Kővári Edit nyitotta meg, aki maga is autizmussal élő gyermeket nevel, és a mindennapokban az autizmusban érintett családok életminőségének javítása érdekében dolgozik. Beszédében elmondta: „Én is átmentem a folyamatokon, mint a többi anyuka. A legnehezebb nekem is az volt, amikor a szűkebb-tágabb közösségemben fel kellett vállalni azt, ami igazában csak az első időszakban okozott gondot számomra. De a szülőtársaimmal az a tapasztaltunk, hogy különböző hosszúságú az az idő, amíg ezzel a problémával megtanulunk együtt élni. Szerettünk volna ezzel a kiállítással a többi hasonló édesanyával együtt – akik megmutatták a legbensőségesebb pillanataikat is a fotósnak – üzenni a sorstársaknak, hogy lehet így is teljes és értékes életet élni. Mi is ugyanolyan anyukák vagyunk, mint más, csak van egy speciális feladatunk.”

Az eseményen a kiállítás védnöke, Spányi Antal székesfehérvári püspök is köszöntötte a megjelenteket. „A próbatételek idején erőre van szükségünk. Kétségtelen, hogy a napi 24 órás szolgálat komoly kihívás, amihez segítség kell, ezért jöttek létre az egyházi és civil intézmények is, jelen van a gondviselő szeretet, a szakmai tudás. Az autizmussal élők családjának szívből kívánom, találják meg azt a többleterőt, azt a békét, amelyet a hit képes adni. Tapasztalják meg, ha kinyitják az ablakot, mennyi fény jön be. Keressék Istent, hogy az Ő szeretete mindenféle váratlan utakon, lehetőségeken keresztül elérkezzen mindannyiuk életébe” – fogalmazott a főpásztor.

A fotókiállítás és az abból összeállított vándorkiállítás négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy autizmussal élő fiatal lány életét mutatja be. A „Nők kékben” társadalmi szemléletformáló program célja, hogy az autizmussal élő gyermekeket nevelő nők, az autizmusban érintett családok helyzete láthatóvá, ismertté váljon Magyarországon, valamint hogy felhívják a figyelmet mindazokra az értékekre és erősségekre, amelyekkel ezek a nők és családok hozzájárulnak az értékteremtéshez és a társadalmi sokszínűséghez. A kiállítás a későbbiekben az ország több pontján is megtekinthető lesz.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria