A Székesfehérvári Egyházmegye csatlakozik az autizmus világnapjához

Hazai – 2016. március 31., csütörtök | 16:05

Az autizmus világnapja székesfehérvári rendezvényeinek fővédnöke Spányi Antal megyéspüspök. Az eseményekről március 29-én, kedden tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen.


Az autizmus világnapjához kapcsolódó székesfehérvári rendezvényekről Spányi Antal megyéspüspök, Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke, Östör Annamária, a székesfehérvári önkormányzat egészségügyi és sporttanácsnoka, valamint Blaskó Borbála, a Képekké vált magány című kiállítás alkotóművészének, Blaskó Bencének a nővére beszéltek a sajtóeseményen. Az alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében kiállításmegnyitón és a szimbolikus kék lufis sétán vehetnek részt az érdeklődők április 2-án, szombaton. 

Az autizmus világnapján, április 2-án 18.30 órakor kezdődik Blaskó Bence Képekké vált magány című kiállításának megnyitója a Vörösmarty Színházban, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Blaskó Péter, a Nemzet Művészének közreműködésével. A szombati rendezvény 19 órakor közös sétával folytatódik a Városház térig, majd vissza, közben kék kivilágítást kap a színház és a Hotel Magyar Király épülete. A kék lufik elengedésére 20 órakor kerül sor.

Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a helyi rendezvényeket a Székesfehérvári Egyházmegye, az város önkormányzata és a Vörösmarty Színház támogatja. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által szervezett programok fővédnöke 2016-ban Spányi Antal megyéspüspök.

Mahlerné örömmel jelentette be, hogy a nemzetközi kampányhoz, amelynek keretében jelentős épületeket világítanak ki kék színnel, idén a Hotel Magyar Király is csatlakozott. Az alapítványi elnök elmondta továbbá, hogy a társadalomban valamivel több, mint 1% az autizmussal élők aránya. Nekik mind speciális ellátásra, támogatásra, programokra, bemutatkozási lehetőségekre van szükségük; a világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalomnak ehhez össze kell fognia.

„Az autizmussal nem szembenézni lehetetlenség. Az ezzel a szindrómával élő fiatalok és a családok száma világszerte évről évre nő. Ők mindenképpen rászorulnak arra, hogy sokféle módon támogatást kapjanak a társadalomtól: értékesek, de mások, mint mi vagyunk – és másságukban igénylik a segítségünket, a megértésünket és a szeretetünket” – fogalmazott Spányi Antal megyéspüspök, majd elmondta, hogy az egyház örömmel csatlakozott az alapítvány kezdeményezéséhez.

Östör Annamária, a székesfehérvári önkormányzat egészségügyi és sporttanácsnok a világnapok figyelemfelhívó szerepét hangsúlyozta: „Április 2-án a székesfehérvári programok erre a sérülékeny csoportra koncentrálnak. Azonban fontos tudnunk, hogy az anyagi, lelki-erkölcsi támogatásra az autistáknak egész évben szükségük van, nemcsak a világnapon. Az önkormányzat feladatának tekinti a rászorulók segítését – az autizmussal élők, szüleik, hozzátartozóik, a velük foglalkozó szakemberek, alapítványok, szervezetek megérdemlik a társadalom figyelmét és pártfogását.”

A Képekké vált magány című kiállítás alkotóművésze, Blaskó Bence autista fiatal felnőtt. A művész nővére, Blaskó Borbála elmondta, hogy az önkifejezés mennyire fontos a testvére számára: „Fantasztikus, hogy a festmények, rajzok által mennyire motiválttá és megszállottá válik. Mivel számára a verbális kifejezés nehézséget jelent, a képekkel tudja megmutatni belső világát. A kiállítás címe tükrözi és megmutatja, milyen is lehet egy autista gyermek, fiatal élete.” Blaskó Borbála személyes tapasztalatként megfogalmazta, hogy ahogy általában az emberek, az autisták sem tipizálhatóak, azonban jól fejleszthetőek; ebben segíthetnek a gyógypedagógusok, a sport, az állatok, a zenélés. A ceruzarajzokból, festményekből és rézkarcokból álló tárlat Blaskó Bence első önálló kiállítása lesz.

A rendezvényre a szervezők mindenkit szeretettel várnak, és kérik, hogy lehetőség szerint a résztvevők viseljenek valamilyen kék színű ruhadarabot.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Okkfehérvár.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria