Ferenc pápa a leendő diplomatákhoz: Az egyház hidakat épít, nem hódol be uralkodó eszmeáramlatoknak

Ferenc pápa – 2015. június 26., péntek | 17:19

Ferenc pápa június 25-én az Apostoli Palota konzisztóriumi termében fogadta a Pápai Egyházi Akadémia közösségének ötven tagját. Az intézmény szentszéki diplomáciai szolgálatra képezi ki a fiatal papokat. A Vatikáni Rádió hírét olvashatják.

A Szentszék Róma püspökének a székhelye – mondta beszédében a pápa. – Az egyház, amely elöl jár a szeretetben, nem hiú önteltségre épül, hanem Mestere önmegalázásának mindennapi bátorságára. A római egyház valódi tekintélye Krisztus szeretete.

Ez az egyetlen erő, amely egyetemessé és hihetővé teszi az emberek és a világ számára; ez igazságának középpontja, amely nem építi fel a megosztás és a kizárás falait, hanem hidat épít, közösséget teremt, és az emberi nem egységére szólít fel. Ez titkos ereje, amely táplálja kitartó és a pillanatnyi kudarcok ellenére legyőzhetetlen erejét.

A Szentatya arra szólította fel a jövő szentszéki diplomatáit, hogy ápolják Jézus emlékezetét, ne hagyják, hogy az állandó helyváltoztatás rideggé, cinikussá tegye lelküket.

Nem arra kaptak ugyanis meghívást, hogy egy állam vezető funkcionáriusai legyenek, egyfajta magasabb rendű, a világi szalonok által kedvelt kaszt tagjai, hanem arra, hogy hirdessék az igazságot, figyelmeztetett Ferenc pápa.

Majd rámutatott: a szentszéki képviselők küldetése, hogy hidakká váljanak, leküzdve a vélt felsőbbrendűség képzetét, amely megakadályozza, hogy a valóság lényegéhez eljussunk.

Küzdjék le annak a gondolatnak a kísértését, hogy már eleget tudnak, jussanak túl gondolkodási sémáikon, kulturális paramétereiken és egyházi hátterükön. Arra a szolgálatra kaptak meghívást, hogy védelmezzék az Apostoli Szentszék szabadságát. A Szentszék ahhoz, hogy ne árulja el küldetését Isten előtt és ahhoz, hogy szolgálja az emberek valódi javát, nem válhat érdekszövetségek logikájának foglyává, nem hódolhat be politikai hatalmaknak vagy az éppen divatos eszmeáramlatoknak, vagy fő irányvonalak illuzórikus uralmának – biztatott a pápa.

Európának szüksége van arra, hogy felébredjen, Afrika kiengesztelődésre szomjazik, Latin-Amerika táplálékra és lelki gazdagságra éhezik, Észak-Amerika önazonosságának olyan gyökereit szándékozik felfedezni, amelyek nem a kirekesztésből indulnak ki, Ázsia és Óceánia számára pedig kihívást jelent, hogy párbeszédet folytasson az ősi kultúrákkal – hangsúlyozta a Szentatya.

A pápa végül arra buzdította a jövő diplomatáit, hogy legyenek hiteles lelkipásztorok, bátran vessék ki a hálót és a horgászbotot a kevéssé biztonságos övezetekben is, ne szokjanak hozzá, hogy mások által „előcsomagolt” halat esznek. A Szentatya végül a Pápai Egyházi Akadémia közösségének tagjaival elimádkozta a déli Úrangyala imádságot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria