Az egyházi vezetők szerint radikális csoportok gyengítik a keresztény jelenlétet Jeruzsálemben

Kitekintő – 2020. július 9., csütörtök | 13:45

A radikális zsidó csoportok, amelyek a jeruzsálemi óváros keresztény negyedében egyházi ingatlanokat vásárolnak, azt tűzték ki célul, hogy felszámolják a Szent Város sokrétű identitását. Ezzel gyengítik a keresztény jelenlétet, bizonytalanságot okoznak és növelik a megfélemlítések kockázatát a kegyhelyek felé vezető, keresztény zarándokok által használt utakon.

A tizenhárom jeruzsálemi pátriárka, a helyi keresztény egyházak és egyházi közösségek vezetői a nem minden esetben átlátható ingatlanügyek miatt ismét felszólaltak, július 7-én közös nyilatkozatot adtak ki. Véleményük szerint e radikális csoportok célja aláaknázni a status quót, azon szabályok és szokások összességét, amelyekre az óváros különböző egyházi közösségeinek együttélése épül.

Az egyházi vezetők nyilatkozatukban utalnak a jeruzsálemi körzeti bíróság legutóbbi határozatára, amellyel június 24-én véglegesen elutasították a jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus kérelmét, miszerint vonják vissza a telepbővítéssel foglalkozó Ateret Kohanim zsidó szervezettől három, a patriarkátushoz tartozó ingatlan megszerzésének jogát.

A nyilatkozatot a jeruzsálemi pátriárkák, az egyházak és egyházi közösségek vezetői írták alá, köztük III. Teofil, jeruzsálemi ortodox pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus apostoli adminisztrátora, valamint Francesco Patton OFM szentföldi kusztos. A dokumentum hangsúlyozza, az egykor a görög ortodox patriarkátushoz tartozó ingatlanok sorsát nem lehet „egyszerű tulajdonjogi vitaként” lezárni, ha figyelembe veszik az ügy érintettjeit. Az aláírók szerint bizonyos erők régóta igyekeznek szabotálni „a kegyhelyek történelmi status quóját és a világszinten elismert egyházak jogait”, melyeket bármi áron meg kell védeni minden támadástól. Ezért adtak hangot aggodalmuknak az egyházak vezetői a jeruzsálemi körzeti bíróság legutóbbi ítélete után, s szolidaritásukat fejezték ki „a görög ortodox egyház erőfeszítéseivel az igazságosság elérésének küzdelmében”. A közös nyilatkozat aláírói közvetlenül az izraeli kormányhoz fordulnak, azzal a kérelemmel, hogy „cselekedjenek a keresztény örökség és vagyon integritásának megőrzéséért az óvárosban, s szintúgy óvják a kegyhelyeket és a Jeruzsálem keresztény negyedében élő lakosok jogait”.

Az ingatlanokkal kapcsolatos jogi viszály tizenhat éve húzódik a görög ortodox patriarkátus és az Ateret Kohanim zsidó szervezet között. Háromból két épület, a Hotel Petra és a Hotel Imperial a Jaffa-kapuhoz közel találhatók, melyet a legcélszerűbb átjárónak tartanak az óváros keresztény negyedébe. Az ingatlanokat 2004-ben adták el, aminek híre tiltakozásokat és elégedetlenséget szított a görög ortodox közösségen belül, míg végül a Szent Szinódus a patriarkátus ingatlanjainak jogtalan eladása vádjával elmozdította hivatalából I. Iréneusz pátriárkát.

2017 augusztusában a jeruzsálemi körzeti bíróság már elutasította a görög ortodox patriarkátus arra irányuló kérelmeit, hogy elismertessék az Ateret Kohanim szervezet által vásárolt három ingatlan megszerzésének jogszerűtlenségét és illetéktelenségét. A pátriárkák és a jeruzsálemi egyházak vezetői már az akkori ítélet után is aláírtak egy közös dokumentumot, amelyben rámutattak „a Szent Város integritását veszélyeztető és a szentföldi keresztény jelenlét gyengítését célzó tudatos próbálkozásra”. A jeruzsálemi ortodox pátriárka fellebbezést nyújtott be a 2017-ben hozott ítélet ellen az izraeli legfelsőbb bíróságnál, amely azonban 2019. június 10-én megerősítette az Ateret Kohanim szervezet megbízásából külföldi közvetítők által megvásárolt ingatlanok tulajdonosváltásának szabályosságát. Majd 2019 decemberében újra elővették az ügyet, miután a jeruzsálemi körzeti bíróság egyik bírója megkérdőjelezte a legfelsőbb bíróság korábbi határozatát. Úgy tűnik, a jeruzsálemi körzeti bíróság idén június 24-én hozott sokadik döntése jelzi az óvárosi ingatlanok eladása körüli erőpróba végét. A jeruzsálemi görög ortodox patriarkátus úgy nyilatkozott, egy újabb fellebbezés benyújtásával szándékában áll még egyszer az izraeli legfelsőbb bíróság elé vinni a kérdést.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria