Az élet útjára tanítasz engem – Szent Gellért Ifjúsági Napot rendeztek Szegeden

2018. október 1., hétfő | 19:24

Szeptember 29-én újra megrendezték a hagyományos Szent Gellért Ifjúsági Napot, melynek a szeged-alsóvárosi ferences templom és a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium adott otthont.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházmegye védőszentje, Szent Gellért ünnepéhez (szeptember 24.) kapcsolódó, több évtizedes múltra visszatekintő találkozón idén is több száz fiatal és segítő vett részt. A szervezők a reggeli órákban flashmobbal és tánccal aktivizálták, lelkesítették az érkezőket.

A nap témája a Zsoltárok könyvéből vett idézet volt: „Az élet útjára tanítasz engem” (Zsolt 16,11). A bevezető imádságot Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök vezette, aki személyes gondolataival nyitotta meg a találkozót. 

A nap előadója Balcsák Szilárd volt, aki a délvidéki Szabadkáról érkezett. Előadásában arra hívta a fiatalokat, hogy életüket Isten személyes ajándékának tekintsék.

Kiemelte: Isten a tapasztalatokon és a megélt személyes élményeken keresztül vezeti az embert, és ezeket a tapasztalatokat senki nem tudja elvenni tőlünk. 

A fiatalok ezután csoportokban dolgozták fel a nap témáját, amiben katekéták, egyetemisták, illetve a papnövendékek segítették őket.

Délután több olyan játék közül választhattak a résztvevők, melyeket sokan még sosem próbálhattak ki, mint például az élő csocsó, a Segway és a Cornhole.

A nap záróprogramja a ferences templomban bemutatott szentmise volt, melyet Kovács Zoltán, a Szeged-Csanádi Egyházmegye újmisés papja celebrált. Homíliájában – utalva a délelőtti előadásban elhangzottakra – arra buzdította a fiatalokat, merjenek az Istennel átélt tapasztalataikra hagyatkozni. Nagy személyes felelőssége van mindenkinek, hiszen a bűn könnyen felismerhetetlenné teszi számunkra a Teremtő jelenlétét.

Egy hasonlattal élve: a bűn olyan, mint egy szendvics, melyet a hűtőben hagyunk, és bár lehet finom, de hetek, hónapok múltán iszonyú bűzt tud árasztani. A megoldás egyszerű, ki kell dobni. Ugyanígy a bűneinket is el kell távolítani az életünkből, és ebben segít mindenkinek a szentgyónás. Engedjük, hogy Isten az élet útján vezessen bennünket, és hogy személyes életünk megújulásának eleven forrása legyen – buzdította a fiatalokat homíliájában Kovács Zoltán.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Kiss Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda