Az ember Isten képmása – Testteo’ hétvégét tartottak Bárdudvarnokon

Hazai – 2018. november 4., vasárnap | 14:02

A bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban október 26. és 28. között „Testteo’ hétvégét” tartottak, mely során a résztvevők megismerhették a Biblia, az Egyház, a II. vatikáni zsinat, valamint Szent II. János Pál pápa tanítását Istennek a testünkkel való tervével kapcsolatban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hétvégén nemcsak a Kaposvári Egyházmegye fiataljai vettek részt, hanem az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők. Az előadók a budapesti Test Teológiája csoport tagjai voltak: házaspárok, megszentelt életű személyek, egyedülállók, papok, kispapok, akik orvosként, pszichológusként, vegyészmérnökként, tanárként, hitoktatóként, vagy éppen fizikusként dolgoznak. Tanúságot tettek életükről, küzdelmeikről, megtérésükről és a katolikus tanítás megéléséről.

A Test Teológiája csoport 2009-ben imacsoportként indult el, és 2014-ben tartották meg az első háromnapos hétvégés lelkigyakorlatot Budapesten. Jellemzően 18 és 35 év közöttieket hívnak a programra. A találkozások során II. János Pál pápa tanításait szeretnék továbbadni. A szent pápa közel három évtizedes szolgálatának első éveiben 129 szerdai általános audiencián beszélt emberi teremtettségünkről, szexualitásról, férfi és nő kapcsolatáról, házasságról, Isten eredeti tervéről.

Olyan témák kerültek elő, mint az ember alapvető hivatása a házasság előtt, a cölibátusban megélt tisztaság, a házasságban megélt házastársi hivatásunk, illetve hogy miként lehet továbbadni, tanúságot tenni minderről embertársainknak.

A résztvevők kiscsoportokban is megoszthatták egymással tapasztalataikat, feltehették kérdéseiket, megbeszélhették küzdelmeiket, örömeiket. Lehetőség volt fórumbeszélgetés keretében az előadások és tanúságtételek során felmerült kérdéseket feltenni.

A hétvége lelkivezetője Kisiván Csaba, a Kaposvári Egyházmegye ifjúsági referense volt, aki naponta szentmisét mutatott be, valamint gyónási lehetőséget biztosított. Szombat este dicsőítő szentségimádáson is részt vehettek a fiatalok.

Vasárnap délelőtt Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét a lelkigyakorlaton. Prédikációjában kiemelte: fontos küldetést gyakorlunk, hiszen elengedhetetlen, hogy szeressük a testünket, mert az ember Isten képmása. Felhívta a figyelmet az evangélium alapján arra, hogy mernünk kell gyógyulásért imádkozni. És nem elég a testi gyógyulásért, hanem a lelki gyógyulásért is imádkoznunk kell. A püspök kifejezte háláját, hogy vannak fiatalok, akik tanúságot tesznek életükkel és példájukkal a test teológiájáról.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria