Az erények nyomában – Folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata

2019. január 12., szombat | 17:22

2019-ben is folytatódik a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata. A cél idén is a fogalmak tisztázása, katolikus hagyományaink és kultúránk megértése, a hit és a tudás egységének helyreállítása. Az idei első előadás január 9-én volt a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

A tavaszi félév témája a sarkalatos és teológiai erények – elsőként az okosságról tartott előadást Udvardy György megyéspüspök és Görföl Tibor teológus.

A megyéspüspök előadása elején kiemelte, hogy Isten nagy ajándéka az emberi értelem, melyhez kapcsolódik az okosság. „Az okosság az ember végső céljára irányul, arra, hogy bölcsen és jól lássa a saját aktuális helyzetét, jól tudja megítélni a helyzetét, ismerje azokat az eszközöket, amelyek a céljának, mégpedig a végső céljának megfelelnek. Ismerje azokat a veszélyeket is, amelyek veszélyeztetik e cél elérésében. Valójában az okos ember pontosan tudja, hogy az élete Krisztusban értelmezhető.”

Görföl Tibor előadásában felhívta figyelmet arra a filozófiai problémára, hogy az okosság középpontba állításakor fennállhat a veszély, hogy a keresztény gondolkodás a klasszikus görög gondolkodás igájába hajtja a fejét, hiszen a görögök voltak azok, akik az erényeket, és főleg az okosságot piedesztálra emelték. Az előadó szólt az okosság ellentéteiről is. Aquinói Szent Tamást idézve arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy az okosság ellentéte a fösvénység.

„Valakinek az okosságát a természetfeletti hit megvilágítja és kitágítja” – emelte ki Görföl Tibor, és példákkal szemléltette a természetfeletti okosság magatartás- és cselekvésformáit.

Az előadások meghallgathatók a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

Legközelebb, február 20-án az igazságosságról hallhatnak az érdeklődők a szabadegyetemen. A második sarkalatos erényről Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke, Benke József jogász, valamint Udvardy György pécsi megyéspüspök tart előadást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda