Az eucharisztia az ókeresztény hagyományban – Konferenciát rendeznek Bakonybélben

Hazai – 2020. január 28., kedd | 15:31

Június 25. és 27. között a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban rendezik meg a Magyar Patrisztikai Társaság XX. országos tudományos konferenciáját. Az eucharisztia az ókeresztény hagyományban főtémával meghirdetett tudományos találkozóra április 2-ig várják az előadók jelentkezését.

Milyen volt az eucharisztia gyakorlata az ókeresztény gyülekezetekben? Milyen előírások születtek erről az Egyházban a Római Birodalom nyugati és keleti részén? Hogyan fogták fel a keresztény teológusok, költők, egyháztörténészek, a szarkofágok, freskók és egyéb műalkotások alkotói Jézus Krisztus utolsó vacsorán adott útmutatását? Milyen mélyebb elméleti implikációi és milyen egyházpolitikai jelentősége volt az eucharisztia gyakorlatának ebben a korban?

A Magyar Patrisztikai Társaság elnöksége elsősorban ilyen és hasonló kérdésekben várja az előadók jelentkezését az idei konferenciára. A megközelítés lehet vallás-, teológia- vagy egyháztörténeti, nyelvészeti, régészeti, irodalom-, művészet- vagy filozófiatörténeti; a főtéma mellett más, az ókori keresztény kultúrához szorosan kapcsolódó témában is szívesen fogadnak jelentkezéseket. Olyan, a mai nemzetközi szakirodalom problémafelvetéseire válaszoló, a források alapos ismeretéről tanúskodó és tudományos módszertant alkalmazó előadásokra számítanak, amelyek magyar nyelven még nem hangzottak el és nem jelentek meg. Az előadások szövegét a konferencia után bekérik; az anonim referensek bírálatán átesett írásokat a Studia Patrum sorozatban szerkesztett formában megjelentetik.

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban (8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.) június 25. és 27. között, csütörtöktől szombatig zajló konferencia főtémája: Az eucharisztia az ókeresztény hagyományban.

Jelentkezni április 2-áig, a konferencia@mpt.org.hu e-mail-címen lehet.

A szervezők kérik, hogy a jelentkezők küldjék el a tervezett előadás címét és egy 300 szóból álló összefoglalást magyar és angol nyelven. A társaság konferenciájára először jelentkezőktől szakmai önéletrajzot, publikációs jegyzéket, a PhD-hallgatóktól témavezetői ajánlást is kérnek. A tervezetek elfogadásáról a Magyar Patrisztikai Társaság elnöksége dönt; koordinátorok: Székely Tamás PhD-hallgató (KRE HTK) és Parlagi Gáspár titkár.

A jelentkezés elfogadásáról, illetve visszautasításáról május 15-ig küldenek visszajelzést.

Forrás és fotó: Magyar Patrisztikai Társaság/Facebook; Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria