Az evangélium életformáló erő – Palánki Ferenc püspök homíliája Krisztus király ünnepén

Hazai – 2020. november 24., kedd | 10:27

Jézus Krisztus királyságának ünnepe az egyházi év megkoronázása. Ne feledkezzünk el arról, hogy ő a világ ura, nem pedig a gonosz – fogalmazott szentbeszédében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Krisztus király ünnepén, november 22-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén.

A főpásztor homíliájának bevezetőjében kiemelte: az Egyház keveset beszél Jézus Krisztusról mint a mindenség királyáról, és arra is ritkán gondolunk, hogy ez a király egyszer majd mérlegre teszi az életünket. Nem nagyon törődünk ezzel, pedig Jézus Krisztus egyértelművé teszi. Gyakran beszélünk zarándok, szolgáló egyházról, ami szintén fontos, de ne feledkezzünk el arról, hogy kihez tartozunk. A mi királyunk legyőzte az ember legnagyobb ellenségét, a halált. Ő feltámadt, és vele együtt majd mi is feltámadunk.

Melyik földi uralkodó vagy demokrácia tudja ezt megadni az ő népének? Egyedül a mi királyunk, Jézus Krisztus törte meg a halál uralmát, és ezért nincs mitől félnünk. Nem mindegy tehát, hogyan élünk, mert egyszer meg kell állnunk előtte, számot kell adnunk életünkről.

Az egyházi év utolsó vasárnapján elhangzó evangéliumi szakasz (Mt 25,31–46) kijelöli életünk irányát, az irgalmasság cselekedeteit, amelyeket mindennap meg kell tennünk – mondta Palánki Ferenc püspök. – Az evangélium nem riogat, hanem örömhírt hirdet. Nagyon egyszerű, mégsem könnyű megtenni a benne elhangzottakat.

Az evangélium életformáló erő, a másokhoz fordulás irányát mutatja meg; azt, hogy ne mindig „én” legyek a középpontban, ne csak a magam igazát érvényesítsem, és ne mindig az enyém legyen az utolsó szó. Isten akkor is szeret, ha nincs igazunk. Nem vagyunk tökéletesek, se nem túl jók. Ő azt szeretné, ha másokra, a rászorulókra figyelnénk, akkor is, ha az kereszttel, kényelmetlenséggel jár.

Böjte Csaba szerint ha valaki elkezdi tenni a jót, megtapasztalja, hogy milyen sokan mellé állnak. Ehhez kapcsolódóan a főpásztor kifejtette: ha megfeledkezünk önmagunkról, megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, és felragyog az életünkben Isten országa, annak törvényei, amelyek nem a mi demokratikus szavazatainkon múlnak, és azokat nem a magunk módján kell betartani, hanem úgy, ahogyan azt Krisztus tanította. Nem én mondom meg, hogy mi a jó, és mi nem az, mert a végén odáig fogok eljutni, hogy én állok Isten helyén. Isten meghívott bennünket az ő országába, uralkodása nem elnyomó, hanem felemelő uralom, nem fölöttünk akar uralkodni, hanem bennünk, a szívünkben lakni.

Jézus Krisztus, a mi királyunk uralma nem olyan, mint a világé, ahol mindent megtehetnek az emberekkel. Ő meghalt értünk, föltámadt, és ezzel fölragyogtatta az örök életet mindannyiunk számára. Megmutatta, hogyan kell élnünk, szeretnünk, hogy az utolsó napon, amikor megállunk Isten előtt, mindannyiunknak mondhassa: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!” (Mt 25,34) – zárta beszédét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Forrás: Kovács Ágnes/Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria