Az idősek Istentől kapott szép ajándék – Felszentelték a görögkatolikus idősotthont Gacsályon

Hazai – 2018. augusztus 10., péntek | 13:01

A hatodik idősek otthonát nyitotta meg a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat augusztus 9-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsályon. Az ünnepélyes házszentelést Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök végezte.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor köszöntőjében elmondta, hogy a házi segítségnyújtó szolgálatban végzett tevékenység során szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, milyen nagy az igény az idősek ellátására. Ezt az országos adatok is alátámasztják. „Huszonháromezer ember várja az idősotthonban való elhelyezését, akikből most tizenöt otthonra lelt” – tette hozzá az igazgató.

Gacsályon a második, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat intézményeinek sorában pedig már a hatodik idősek otthona nyitotta meg kapuit a magukat már nem vagy csak részben ellátni tudó idősek számára.

A Szent Simeon Görögkatolikus Idősek Otthona a szintén gacsályi Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonának telephelyeként működik 2018 augusztusától.

A szeretetszolgálat 2012-ben kezdte meg működését a szatmári községben, amikor az önkormányzattól fenntartásukba vették a Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonát. A tizenhat férőhely már akkor is kevésnek bizonyult. A három évvel ezelőtt vásárolt ingatlanban, melyben a lakásotthonban élő gyermekek és a szakolyi fogyatékkal élő ellátottak nyári táboroztatását végezték korábban, mára tizenöt idős ellátott találhatott otthonra.

Pappné Nagy Tünde intézményvezető arról is beszámolt, hogy milyen munkálatokat végeztek az utóbbi időben: teljes tetőcsere, külső szigetelés, az udvar burkolatának térkövezése, szobák burkolatának cseréje, külső-belső festés, mosoda kialakítása, valamint szobák ajtajának cseréje. Ezeknek köszönhetően egy korszerű épületet vehettek birtokukba a lakók. A tizenöt férőhelyre harminckilencen jelentkeztek, s a várólista csak nő, hiszen sok idős él egyedül – mondta el Pappné Nagy Tünde. – Közülük sokan a Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ által nyújtott házi segítségnyújtó szolgálatot veszik igénybe.

Az új tagintézmény a térség dolgozni vágyó szociális gondozó-ápolóinak is kedvezett, hiszen öt új munkatárs kezdhette meg tevékenységét az épületben.

Az ünnepség a házszentelés szertartásával kezdődött, melyen jelen volt Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Seszták István és Papp Tibor főhelynökök és az idősek otthonában lelkigondozást végző Kiss Andor esperes is.

Miután a főpásztorok a megszentelt olajjal kereszt alakban megkenték a ház központi termének falait, és szenteltvízzel meghintették az épület helyiségeit, prédikáció következett.

Kocsis Fülöp homíliájában a felolvasott evangéliumi szakaszhoz fűzte gondolatait. A szentelések során Zakeus történetét olvassák fel, mert „Jézus belépett Zakeus házába, és ezzel minden megváltozott. Ez történik házszenteléskor is: Jézus belép a házba, s attól kezdve minden megváltozik. Látszólag nem történik semmi, az olajjal való megkenés után néhány kereszt és néhány csepp szenteltvíz marad a falon. S bár ennek – nem úgy, mint a felújításnak – nincs külső nyoma, mégis ez az igazi átalakulás: amikor Jézus belép a házba. Ezen keresztül azok életébe, akik itt laknak és dolgoznak. Jézus az, aki megváltoztat mindent” – emelte ki az érsek-metropolita.

Az Úrszínváltozás ünnepének tanulságait is e gondolathoz kapcsolta a főpásztor: „Amikor Krisztus színében átváltozott, lényege nem változott meg, csak a megjelenése – átragyogott rajta dicsősége. Az apostolok ugyanakkor kívülről nem változtak meg, de belül átalakulást éltek meg. Jézus átváltozása nem lényegi, hanem külső, az apostolok átalakulása nem külső, hanem belső.” Beszédének zárásaként e kettősséggel értelmezte a szentelés folyamatát Kocsis Fülöp: a házszentelés során külsőre nem történik semmi, belsőnk viszont csak olyan mértékben tud változni, amennyire és amilyen mélyen engedjük Jézust a szívünkbe lépni. 

Tilki Attila országgyűlési képviselő köszöntő szavaival az ilyen és hasonló intézmények létjogosultságáról beszélt, hiszen „jóléti társadalmunkban a magasabb kor elérésével megjelennek az időskorral együtt járó (nép)betegségek, és sok esetben ezek az idős betegek állandó felügyeletet igényelnek” – mondta. A többgenerációs együttélések régen segítették az egymásra való odafigyelést. Ma egyedül élnek az idősek. Az ilyen jellegű intézmények létesítése a térség lakosságának megelégedésére szolgálnak.

Végezetül Szocska Ábel megyéspüspök beszélt arról a szépségről, amely itt, Gacsályon várta a vendégeket: az épület, a környezet, „de mit érne mindez, ha nem lennének benne szép öregek, s ha megfeledkeznénk arról, hogy mindaz, ami szép, Istentől van. Mert mindaz, ami szép, csak addig szolgálja életünket, amíg Isten ajándékának tartjuk, és hálát adunk érte. Az időseink is Istentől kapott szép ajándékok, s az élet is addig szép, amíg Isten ajándékának tekintjük”.

A vendégek ezt követően átsétáltak a szomszédos Szent Anna Görögkatolikus Idősek Otthonába, ahol a folyamatban lévő felújítások megtekintése során az intézmény lakóival is beszélgettek.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria