Az olasz kormány mégis engedélyezheti a nyilvános szentmiséket

Kitekintő – 2020. április 29., szerda | 20:52

Miután Giuseppe Conte olasz miniszterelnök április 26-án kiadott rendeletében nem engedélyezte a nyilvános szentmiséket, az olasz püspökök egyet nem értésüknek adtak hangot. A miniszterelnök tárgyal a korlátozások enyhítéséről, először a szabadtéri szentmisék esetében – tájékoztatták kormányközeli források az Avvenire olasz katolikus lap szerkesztőségét.

A miniszterelnök az Olasz Püspöki Konferenciával (CEI) együttműködésben kidolgozza az újraindulás protokollját, amit valószínűleg május 18-ig bejelent – írja a CEI napilapja, az Avvenire.

Conte sajnálatát fejezte ki, hogy a püspöki kar körében érthető módon visszatetszést keltett a rendelet. Elmondta, hogy beszélt a CEI elnökével, Gualtiero Bassettivel. Hozzátette, hogy a kormány nem materialista és nem is érzéketlen, igyekeznek kidolgozni a legnagyobb biztonságot nyújtó előírásokat, a püspöki karral együttműködésben. 

A források szerint első lépésben már május 4-től életbe léphetnek az enyhítések, a szabadtéri szentmisék lehetőségével. Ily módon a hívek nem zárt térben találkoznának, és természetesen kötelező lenne a maszk és a kesztyű viselése.

A második enyhítésként léphet életbe az új protokoll, az előírások betartásával már lehetséges lenne zárt térben tartani a nyilvános szentmiséket. Ezek az előírások más felekezetek számára is alkalmazhatók lennének.

A fő szabályokról még tárgyalnak, biztosan kell majd maszkot és kesztyűt viselni, meghatározzák, egymástól milyen távolságban foglalhatnak helyet az emberek a templomokban, a békeköszöntés (kézfogás) elmarad és szenteltvizet sem használnak. A szentáldozás módját is kidolgozzák.

A La Repubblica országos napilap információi szerint is újraindulhatnak a szabadtéri szentmisék legkésőbb május 10-től. A miniszterelnöki hivatal május 11-ét részesíti előnyben, ami egy hétfői nap, a püspökök azonban szeretnék, hogy ünnepnapon éledjenek újra fel a szertartások.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire; Aleteia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria