Az Oltáriszentség csodájának ünnepe Ludbregben

Kitekintő – 2011. augusztus 30., kedd | 9:32

Horvátországban szeptember 4-én ünneplik a ludbregi csoda évfordulóját, Olaszországban pedig szeptember 3-tól tartják az országos eucharisztikus kongresszust. Benedek pápa üzenetet írt különleges küldötteinek mindkét alkalomra.

XVI. Benedek áldását küldi a „szeretett horvát nemzetnek”, amely néhány nap múlva fontos vallási jubileumot ünnepel. Szeptember 4-én emlékeznek ugyanis a ludbregi eucharisztikus csoda 600. évfordulójára. A szertartásokra a pápa Jozef Tomko bíborost nevezte ki különleges küldöttének. „Az Eucharisztia nélkül nem lehetünk valódi keresztények, és maga az egyház sem haladhat előre az emberek üdvösségére” – írja Tomko bíboroshoz intézett latin nyelvű levelében a pápa.

1411-ben egy ismeretlen nevű pap szívében kételkedett az átváltoztatás valóságában. Miközben a szentmisét bemutatta, kezében a kehely színültig megtelt vérrel. Attól kezdve a ludbregi vérereklye a horvát hívek tiszteletének tárgya. Az elmúlt évszázadok során tanúi lehettek számtalan gyógyulásnak, amelyet az ereklye előtt elmondott imával eszközöltek ki.

XVI. Benedek pápa június 5-én, a Zágrábban bemutatott szentmisén arra buzdította a keresztény családok ezreit, hogy tanítsák meg imádkozni gyermekeiket, és imádkozzanak velük együtt. Közelítsék őket a szentségekhez, különösen az Oltáriszentséghez – mondta a Szentatya, emlékeztetve a ludbregi eucharisztikus csoda 600. évfordulójára.

Miközben Horvátországban szeptember 4-én ünneplik az ún. Szent vasárnapot, az Adriai-tenger másik partján, az itáliai Ancona városában szeptember 3. és 11. között rendezik meg a 25. országos eucharisztikus kongresszust. Az eseményen Giovanni Battista Re bíboros mint a pápa különleges küldötte vesz részt. A kongresszust maga a Szentatya zárja le szeptember 11-én. Re bíboroshoz írt levelében a pápa arra hívja fel a résztvevők figyelmét, hogy a szeretet szentsége, az Oltáriszentség különös súllyal bír minden hívő életében és tetteiben.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(tzs)