Az Operaház karácsonykor műsorára tűzi Händel Messiását Mozart átiratában

Kultúra – 2019. december 15., vasárnap | 15:30

A Magyar Állami Operaház a keresztény évad részeként először tűzi műsorára szcenírozott formában Händel Messiás című oratóriumát Mozart átiratában december 21-én, 23-án, 25-én és 28-án a budapesti Erkel Színházban.

A négy karácsonyi előadás szólistája Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián; az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli. A Mozart-átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával hangzik el Zöldy Z Gergely díszleteivel és Szelei Mónika jelmezeiben.

A Magyar Nemzeti Balett táncosai – Balaban Cristina, Bakó-Pisla Artemisz, Carulla Leon Jessica, Darab Dénes, Kekalo Jurij, Majoros Balázs, Rónai András, Sardella Francesco és Sawatzki Aglaja – a rendező által az egyes tételekhez rendelt fogalmakat jelenítik meg Venekei Marianna koreográfiájában.

A Messiást Georg Friedrich Händel 24 nap alatt komponálta meg 1741 nyarán, majd 1742-ben mutatták be Dublinban. A mű a kor bevett szokása szerint több átdolgozáson is átesett, ezek egy részét még maga Händel készítette el. Mozart bécsi változata 1789-ben Gottfried van Swieten báró megrendelésére született. Mozart a nagy előd iránt érezhető alázattal igazította a művet a bécsi ízléshez és feltételekhez. Változtatásokat elsősorban az áriák struktúráján végzett, fa- és rézfúvósok szólamait dúsította fel a kor követelményeihez igazodva. A bemutatót gróf Esterházy János bécsi palotájában tartották.

Forrás: MTI

Fotó: Opera.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria